Slovenski etnografski muzej

Nesnovno. Dediščina in kolektivni spomin
Datum objave 
7. September 2023

Nesnovno. Dediščina in kolektivni spomin

Sporočilo za javnost
Slovenski etnografski muzej                        
Ljubljana, 7. september 2023

Gostujoča fotografska razstava, Španija

"Napredek ne pomeni, da se včerajšnje danes izniči, temveč nasprotno, da se ohrani tisto bistvo včerajšnjega, ki je zmoglo ustvariti boljši danes."
José Ortega y Gasset

Slovenski etnografski muzej (SEM) v svojem jubilejnem letu, ko praznuje 100-letnico svojega obstoja, razstavno dejavnost nadaljuje z gostujočo razstavo Nesnovno. Dediščina in kolektivni spomin. Odprtje razstave bo v četrtek, 14. septembra 2023, ob 18.00 v SEM, odprl jo bo Nj. Eksc. gospod Juan Aristegui, veleposlanik Španije v Sloveniji. Razstava bo na ogled do 19. novembra 2023.

SEM preko svojih razstav in programov predstavlja teme o materialni kulturni dediščini vsakdanjih in prazničnih načinov življenja ter o nesnovni dediščini znanj, vrednotenj, tehnik, modrosti in ustvarjalnosti. Prav tako SEM od leta 2011 (po sklepu Ministrstva za kulturo RS) opravlja naloge in obveznosti Koordinatorja varstva nesnovne kulturne dediščine. V letošnjem letu pa obeležuje tudi 20-letnico Unescove Konvencije o varovanju nesnovne kulturne dediščine (https://www.etno-muzej.si/sl/razstave/nesnovna-kulturna-dediscina-slovenije-ob-20-letnici-unescove-konvencije).

V cikel letošnjih razstav je SEM tako umestil špansko fotografsko razstavo Nesnovno. Dediščina in kolektivni spomin. Ta v 11 razstavnih poglavjih skozi etnografsko, antropološko in estetsko perspektivo osvetljuje »dragocene drobce iz življenja v Španiji med letoma 1858 in 1988, od katerih se jih je nekaj ohranilo vse do danes. Nesnovno dediščino Španije prikazuje skozi delo, odnose, geste, prizore iz vsakdanjega življenja, poklice in praznovanja. Nekatere podobe na fotografijah med seboj loči skoraj stoletje, vendar kljub temu po svoje soobstajajo in prikazujejo življenje različnih oblik pretekle resničnosti, ki so pogosto ostale spregledane pri proučevanju kulture in z njo povezanih interpretacij«, sta zapisala kustosa razstave.

Elementi nesnovne dediščine so pomemben del vsake kulture, so svojevrstna dediščina, ki jo Unesco varuje s Konvencijo o varovanju nesnovne kulturne dediščine (Pariz, 17. oktober 2003). Ratificirale so jo številne države, vključno s Španijo. Skladno s Konvencijo se vanjo uvrščajo ustna izročila, izrazi in jezik, uprizoritvene umetnosti, družbene prakse, rituali in praznovanje, znanja in prakse o naravi in svetu, ter tradicionalne obrtne veščine.

Fotografi v Španiji so že v 19. stoletju začeli po naročilu dokumentirati premičnine in nepremičnine, denimo katedrale, muzeje, samostane, gradove, slike, dragocene predmete itd. Nekatere med njimi sta pritegnila tudi dokumentiranje in interpretacija nesnovnih vidikov kulture - ljudi in njihovih načinov življenja, s čimer razstava ponazarja sposobnost fotografov za opazovanje vsakdanjika. Kustosa sta zapisala: »Danes nam te fotografije pomagajo bolje razumeti življenje v preteklosti, kar se je iz nje ohranilo do danes in kar se je spremenilo ali izgubilo.«

Prikazane vsebine na fotografijah, posnetih mnogo pred podpisom Konvencije, se na pričujoči razstavi tako ponujajo v branje v novi luči. Razstava obiskovalca nagovarja k temu, da na fotografijah odkriva na prvi pogled skrite podrobnosti. Na njih so ljudje, ki se družijo in povezujejo na različnih prazničnih, delovnih ali domačih prizoriščih ob priložnostih, ki jih kljub velikim družbenim in gospodarskim spremembam v današnjem času še vedno prepoznamo.

Nesnovni svet se nam ponuja skozi oči in objektive Jeana Laurenta (čigar fotografije so bile posnete med letoma 1860 in 1886), Mariana Morena (1892–1925), Baltasarja Cueja (1891–1894), Aurelia de Colmenaresa y Orgaza (1894–1935), Pedra Ibarre (1858–1934), Eustasia Villanueve Gutiérreza (1913–1929), Otta Wunderlicha (1914–1933), Antónia Passaporteja (1901–1983), Loty (1927–1936), Luisa Escobarja Lópeza (1920–1960) in Cristine Garcíe Rodero (1949).

Razstavo je pripravil Generalni direktorat za kulturno dediščino in likovne umetnosti Ministrstva za kulturo in šport Španije, izvedel pa Slovenski etnografski muzej na pobudo in s podporo Veleposlaništva Španije v Sloveniji kot del kulturnega programa španskega predsedovanja Svetu Evropske unije.

Kustosa razstave sta Antonio Muñoz Carrión in María Pía Timón Tiemblo (kustodinja María Pía Timón Tiemblo bo v Ljubljani 13. in 14. septembra).

Fotografije so dostopne na povezavi https://we.tl/t-y89phUqxJf. Prosimo, da ob objavi navedete avtorja in naslove, ki so navedeni v imenih datotek.

Kontakt:
mag. Maja Kostric Grubišić, koordinatorka razstave, SEM, E: maja.kostric@etno-muzej.si ,
T: 01 / 3008 700, M: 040 187 920
Služba za komuniciranje SEM, E: etnomuz@etno-muzej.si, T: 01 / 3008 700

Vabilo