Slovenski etnografski muzej

Odprtje fotografske razstave Dediščina starega Egipta: Fotografski arhiv Güntherja in Ingrid Hölbl
Datum objave 
27. June 2023

Odprtje fotografske razstave Dediščina starega Egipta: Fotografski arhiv Güntherja in Ingrid Hölbl

Sporočilo za javnost
Slovenski etnografski muzej                        
Ljubljana, 27. junij 2023

Odprtje fotografske razstave Dediščina starega Egipta: Fotografski arhiv Güntherja in Ingrid Hölbl

Slovenski etnografski muzej (SEM), Vas vljudno vabi na odprtje fotografske razstave Dediščina starega Egipta: Fotografski arhiv Güntherja in Ingrid Hölbl, ki bo v četrtek, 29. junija ob 18.00, v SEM.

Decembra leta 2021 je Slovenski etnografski muzej pridobil obsežen fotografski arhiv kulturne dediščine Egipta in zahodnega Sredozemlja. Arhiv sta muzeju podarila zakonca mag. Ingrid in prof. dr. Günther Hölbl iz Avstrije. Egiptolog prof. dr. Günther Hölbl je že leta 1974 začel s sistematičnim fotografiranjem arheoloških najdišč in ustvaril okoli 14.000 diapozitivov. Na razstavi bo prikazan izbor fotografij egipčanskih svetišč in grobnic, ki se nahajajo ob reki Nil, na rečnih otokih in v puščavskih oazah.

Avtorji razstave so dr. Marko Frelih, prof. dr. Günther Hölbl in dr. Urška Furlan. Razstava je na ogled do 27. avgusta 2023.

Izjava soavtorja razstave:

Letos mineva trideset let, ko sem na Dunaju spoznal Ingrid in Güntherja Hölbl, dva izvrstna poznavalca antične zgodovine ter velika popotnika po državah Sredozemlja in njegovega zaledja. Med raziskavami ikonografije srednjeevropske situlske umetnosti v relaciji do mitologij, religij in ritualov velikih kultur Sredozemlja sem pogosto delal v zasebni študijski knjižnici zakoncev Hölbl. Iz sodelovanja so se razvile različne dejavnosti in tako je prof. dr. Günther Hölbl, eden najbolj znanih avstrijskih egiptologov, večkrat obiskal Ljubljano kot predavatelj v Slovenskem etnografskem muzeju in na Slovenskem festivalu znanosti. Leta 2003 je postal častni član Kluba prijateljev Slovenske znanstvene fundacije.
V povezavi s fundacijo in muzejem je nastala tudi pobuda o nastanku Centra za egiptologijo in medkulturne povezave v Sredozemlju, ki je formalno postal del Kustodiata za zbirke iz Afrike in Amerike v Slovenskem etnografskem muzeju. Ideja o raziskavah medkulturnih povezav je pripeljala do sistematičnega dokumentiranja obsežnega fotografskega arhiva zakoncev Hölbl.
Od 1974 dalje je dr. Günther Hölbl načrtno fotografiral arheološko dediščino sredozemskih držav, največjo pozornost pa je namenil Egiptu. Sodi med redke egiptologe, ki  objavlja knjige z lastnimi fotografijami! Na terensko fotografiranje se je vedno zelo dobro pripravil, izbrane motive je pogosto večkrat fotografiral z barvnim dia filmom ob različnih svetlobnih pogojih. Soproga mag. Ingrid Hölbl, je med fotografiranjem skrbela za opise in dokumentacijo posnetkov. Obsežen fotografski arhiv je v večji meri že skeniran in na razpolago za uporabo. V muzeju smo slikovno gradivo že koristili pri različnih publikacijah in razstavah kot so npr. Magija amuletov (2014), Zmaj vseh zmajev (2018) in Sveti konji-nebesni jezdeci (2022).
Zakonca Hölbl z donacijo izjemnega fotografskega arhiva Slovenskemu etnografskemu muzeju odpirata številne možnosti za raziskave starih sredozemskih kultur, predvsem epohalne egipčanske kulture, ki je pustila globoke sledi v genezi človeške civilizacije od prazgodovine do današnjih dni.

Dr. Marko Frelih, Kustodiat za afriške in ameriške zbirke

O arhivu:
V prvi fazi sta arheolog dr. Marko Frelih in egiptolog prof. dr. Günther Hölbl skenirala okoli 14.000 diapozitivov arheoloških znamenitosti iz doline Nila in eksponatov iz Egiptovskih muzejev.
Egipčanski del arhiva vključuje predvsem fotografije templjev in posmrtnih kompleksov iz zgodnjega dinastičnega obdobja in Starega, Srednjega in Novega kraljestva, do poznejših obdobij Ptolomajcev in rimskih cesarjev ter koptskih samostanov in cerkva vse do danes. Dokumentirana je celotna dolina Nila od delte na severu, preko Srednjega Egipta do templjev Gornjega Egipta in do Nubije na jugu. Kasnejša potovanja so vodila donatorja v oaze zahodno od doline Nila in skozi vzhodno puščavo z v skale vklesanimi napisi in kultnimi prostori v Vadi Hammamat do rimskih rudnikov, templjev in puščavskih naselbin Mons Claudianus, Mons Porphyrites ter do rudnikov Mons Smaragdus z rimskimi postojankami in puščavskimi cestami, ki vodijo do Rdečega morja.

Arhiv je bil po eni strani ustvarjen kot pripomoček profesorja Hölbla za univerzitetna predavanja na Dunaju, Salzburgu, Kataniji, Kairu in Aleksandriji, po drugi strani pa je arhiv služil znanstvenim publikacijam. SEM sta Ingrid in Günther Hölbl podarila arhiv z iskreno željo, da bodo fotografije obogatile muzejsko dokumentacijo in v različnih medijih dosegle širšo javnost ter spodbudile zanimanje med mladimi za bogato dediščino Egipta in sredozemskih kultur.

Kontakti:
Dr. Marko Frelih, kustos SEM, E: marko.frelih@etno-muzej.si, T: 041 330 537
mag. Irena Plešivčnik, Služba za komuniciranje SEM, E: etnomuz@etno-muzej.si, T 01 30 08 798

Vabilo