Slovenski etnografski muzej

Indijski tiski, začetek 20. stoletja, zbirka SEM. Tisk prikazuje predilko iz Pundžaba, ki v družbi dveh otrok prede na kolovrat. Natisnjen je bil leta 1931
Where 
Exhibition building
When 
Thursday, 20. April 2023 - 18:00
Duration 
1 hour
Contact 
386 (0) 1 300 87 45
Price 
6 €


Belo zlato, vodeni ogled s kustosom razstave mag. Ralfom Čeplakom Mencinom in gostjo Meto Krese

Spoznajte zgodbo o surovini, ki je soustvarila globalni kapitalistični sistem in s tem sooblikovala svet, v katerem živimo. To je zgodba o bombažu.

Razstava zgodbo bombaža osvetljuje z dvema zbirkama SEM iz začetka 20. stoletja: z misijonarsko zbirko iz Bengalije v vzhodni Indiji in z zbirko barona Antona Codellija in njegovega sodelavca Lea Poljanca iz Toga. Izbrani predmeti, kot so tekstilni izdelki ter indijski tiski božanstev in motivov iz vsakdanjega življenja, pa tudi fotografsko in filmsko gradivo iz Toga, osvetljujejo proizvodnjo bombaža in oblačilno kulturo v obeh deželah.

Razstava predstavlja tudi sodobne izzive pridelovalcev bombaža, ki so tesno vpeti v globalni kapitalistični sistem. V začetku leta 2022 sta se v indijski zvezni državi Odiša in v afriški Republiki Togo s pridelovalci bombaža in drugimi akterji v tej industriji pogovarjali dr. Kanika Gupta (Indija) in Ana Reberc (Slovenija). Njune raziskovalne izsledke izpostavlja avdiovizualno gradivo.

Razstavo si boste ogledali v družbi kustosa razstave mag. Ralfa Čeplaka Mencina in gostje Mete Krese, novinarke in fotografinje, ki bo osvetlila svoje raziskovanje pridelovanja bombaža in izdelkov iz njega. Po bombažni poti od Arizone, Burkina Fasa, Bangladeša in Romunije se je v letih 2015 in 2016 podala v družbi fotografa Jošta Franka, za kar sta pridobila Pulitzerjevo štipendijo. Fotografija Jošta Franka iz Burkina Fasa je tudi osrednja fotografija razstave.

 

Slovenski etnografski muzej sodeluje v projektu Etnografski muzeji in muzeji svetovnih kultur kot prostori skrbi (2019–2023), ki ga sofinancira program Ustvarjalna Evropa. Projekt povezuje trinajst evropskih etnografskih muzejev in jih umešča v aktualne razprave o podnebnih spremembah. Sodelujoči muzeji v ospredje postavljajo ekološko znanje, ki ga lahko odkrivamo v zunajevropskih zbirkah, pri tem pa izpostavljajo dvoje: pomen skrbi za ohranjanje planeta in za ustvarjanje nujnih sprememb v sodelovanju z ljudmi, ki jim zunajevropska dediščina pripada in ki jih podnebne spremembe tudi najmočneje prizadevajo.

SEM se v to temo vključuje z eksperimentalno razstavo o izjemno pomembni surovini, ki je soustvarila globalni kapitalistični sistem in s tem sooblikovala svet, v katerem živimo. Ta surovina je bombaž.


Število oseb na vodstvu je omejeno. Najave so obvezne na blagajna@etno-muzej.si ali v delovnem času muzeja na T: 01 / 3008 745. Po opravljeni rezervaciji svojo vstopnico lahko prevzamete na recepciji SEM na dan dogodka do petnajst minut pred začetkom dogodka.