Slovenski etnografski muzej

Stoletje zlatega faraona
Datum objave 
17. November 2022

Stoletje zlatega faraona

Sporočilo za javnost
Slovenski etnografski muzej                        
Ljubljana, 17. november 2022

Spominsko obeležje ob 100. obletnici odkritja Tutankamonove grobnice STOLETJE ZLATEGA FARAONA

Slovenski etnografski muzej (SEM) v torek, 22. novembra 2022, ob 18.00, obeležuje 100. obletnico odkritja grobnice faraona Tutankamona z dogodkom Stoletje zlatega faraona. Na dogodku bo dr. Marko Frelih, kustos SEM in arheolog, z manjšo priložnostno razstavo razgrnil zgodbo o odkritju grobnice faraona Tutankamona in predstavil, kako smo Slovenci spremljali senzacionalno raziskovanje v Dolini kraljev. Na ogled bo tudi izbrana literatura o Tutankamonu in zanimivi predmeti, ki so nastali pod vplivom t. i. tutomanije. Hkrati bo ob tej priložnosti odprta razstava ilustracij, ki so nastale za dokumentarno slikanico Jure in mumija. Zgodba ljubljanske mumije, avtorjev dr. Vesne Kamin Kajfež, Tomislava Kajfeža, mag., ter ilustratorja Jureta Engelsbergerja.
Na ogled do 18. decembra 2022.

»Medijska zvezda brez selfijev … Svetovna javnost je od samega začetka spremljala izjemno odkritje Tutankamonove grobnice. Samo štiri leta po katastrofalni zapuščini prve svetovne vojne so bile senzacionalne novice iz Doline kraljev zelo dobrodošle za ustvarjanje pozitivnega pogleda na prihodnost. V dobi, ko sta v medijskem prostoru prevladovala le časopis in radio, je Tutankamon kmalu zavzel vidno mesto. Medijsko pozornost je držal v napetosti predvsem zaradi skrivnostnega pojava, znanega kot Faraonovo prekletstvo. Številni članki so poročali o nenavadnih okoliščinah, v katerih so umirali ljudje povezani z odkrivanjem grobnice. V njej naj bi se nahajal zlovešč napis: »Kdor bo motil faraonov mir, ga bo smrt pokončala s svojimi krili.« Napis, ki ga nihče ni videl, je obšel svet in še danes buri fantazijo ljubiteljev nepojasnjenih dogodkov.
Tutankamon je obdržal status svetovne ikone celo stoletje ...«

dr. Marko Frelih

RAZSTAVA ILUSTRACIJ JURE IN MUMIJA. ZGODBA LJUBLJANSKE MUMIJE
Leta 2021 je Narodni muzej Slovenije izdal slikanico Jure in mumija, ki pripoveduje zgodbo o Antonu Lavrinu, enemu prvih raziskovalcev starodavne civilizacije ob Nilu. Slikanica bralca popelje v čas faraonov, piramid in zanimivih prigod iz starega Egipta, glavna lika sta desetletni Jure in čisto prava egipčanska mumija. Na razstavi bo na ogled 22 originalnih ilustracij in skice procesa nastajanja slikanice. Avtorja slikanice sta dr. Vesna Kamin Kajfež in Tomislav Kajfež, mag., avtor ilustracij je Jure Engelsberger.

» /…/ zanimiva in razburljiva je bila pot naše mumije, ki je leta 1846 potovala kot navaden tovor na ladji iz Aleksandrije v Trst, od tam pa s konjsko vprego v Ljubljano. Ko so mumijo postavili na ogled ljubljanskim meščanom, je vzbudila veliko zanimanje in navdušenje javnosti, o njej so pisali v dnevnem časopisju kot o veliki atrakciji.«

dr. Vesna Kamin Kajfež in Tomislav Kajfež, mag.

PROGRAM NA DOGODKU:
18.00–18.30  Predavanje: dr. Marko Frelih, SEM: Stoletje zlatega faraona
18.30–19.30  Odprtje razstave ilustracij JURE IN MUMIJA. ZGODBA LJUBLJANSKE MUMIJE

  • Predavanje: Tomislav Kajfež, mag. (NMS): Anton Lavrin in edina staroegipčanska mumija v Sloveniji
  • dr. Vesna Kamin Kajfež: predstavitev slikanice in ilustratorja
  • Mumija na poti, kamišibaj predstava za otroke v izvedbi enajstletnega Jurija Kajfeža
  • Jure Engelsberger: o razstavi in ustvarjanju slikanice

Vstop prost.

KONTAKT
dr. Marko Frelih, kustos SEM, E: marko.frelih@etno-muzej.si, T: 01 / 300 87 85
dr. Vesna Kamin Kajfež, E: vesna.kaminkajfez@gmail.com, T: 041/533 322
Služba za komuniciranje SEM, E: etnomuz@etno-muzej.si, T: 01 / 3008 700

Ilustracije iz slikanice Jure in mumijaIlustracije iz slikanice Jure in mumijaIlustracije iz slikanice Jure in mumijaTutankamonova maskaVabilo