Slovenski etnografski muzej

MI ZA MIZO: Od snovnega do simbolnega
Datum objave 
22. December 2021
Contact 

SEM v novo leto z novo razstavo o mizi

Sporočilo za javnost
Slovenski etnografski muzej                        
Ljubljana, 22. december 2021

V Slovenskem etnografskem muzeju (SEM) bo od srede, 22. decembra 2021 naprej na ogled razstava MI ZA MIZO: Od snovnega do simbolnega, s katero SEM zaokrožuje svoja obeleževanja naziva Slovenija – Evropska gastronomska regija 2021.

Razstava je zgodba o mizi, vsakdanjem predmetu številnih namembnosti in tisočerih pomenov, ki spremlja človeka skozi življenje na vsakem koraku, ob praznikih in  pomembnih dogodkih, mejnikih. Poleg uporabnega ima simbolni pomen.

Mizo zasledimo v pregovorih, pravljicah, pripovedkah in pesmih.  Mizna plošča simbolizira moč, oltarna sveti prostor, bogato obložena blaginjo, prazna pomanjkanje, poleg ognjišča je simbol doma. Odseva navade, šege, tke vezi, nosi spomine na čase, dogodke, ljudi in prostore, na lakoto in izobilje, na gostoljubje, na vsakdan in praznik. Prinaša posebne okuse, vonjave, združuje snovne in nesnovne pomene, tipno in netipno, vidno in nevidno, čuteno in občuteno. Mnogo miz je v življenju, bolj ali manj naših, zelo pomembnih in manj pomembnih, stalnih in občasnih.

Avtorica razstave, mag. Polona Sketelj, kustosinja SEM izpostavlja, da »razstava  spodbuja razmislek o mizi kot predmetu, ki nas spremlja od otroštva do smrti, ki se ga  dnevno neštetokrat dotaknemo in ima v našem življenju poleg uporabnega tudi številne druge pomene. Polagoma dobivajo mize našega življenja  nove odtenke, pomene, podobe in člane. Nekatere z lahkoto zavržemo, druge ostanejo vse  življenje del nas in z njih polzijo številni spomini.«

Na razstavi bodo poleg posameznih izbranih predmetov iz zbirke Slovenskega etnografskega muzeja na ogled tudi omizja in predmeti iz zasebnih zbirk domov in javnih prostorov (gostiln, restavracij...) z zgodbami, ki jih je nanje zapisalo življenje. Posameznim mizam se bodo na razstavi menjavali pogrinjki, tako kot se s pogrinjki prilagajajo priložnostim in časom njihovi lastniki.
Ob omizjih bo SEM v letu 2022 organiziral vodene pogovore z njihovimi lastniki in s strežnim osebjem, kjer bodo med drugim izpostavljeni večplastni pomeni miz, kultura strežbe in uživanja hrane, izražanje gostoljubja in sprejemanje gosta.

V prazničnem času pa SEM svojim obiskovalcem na priložnostni manjši razstavi Igrače med spominom in navdihom predstavlja tudi izbrane igrače iz novo urejene zbirke okoli 1000 igrač iz druge polovice 20. stoletja. Del zbirke so tudi  miniaturni ambienti z mizami, ki so razstavljeni na prehodu iz pritličja v prvo nadstropje razstavišča in so uvod v razstavo Mi za mizo.

Razstava Mi za mizo bo na ogled do 27. februarja 2022.


Razstavo je SEM pripravil v sodelovanju s številnimi partnerji (BIC Ljubljana, gostilna Žabar, Grand hotel Union, Maxi gostinstvo, Javni gospodarski zavod Brdo Protokolarne storitve RS, Restavracija Atelje, Gostilna Pri Žabarju) in posamezniki (dr. Lea Kužnik, mag. Boštjan Humski, Maja Boh, Brina Hartman, Nel Krafogel, Tamara Nikolić, Ajda Prezelj, Bilka Demšar Starman, Gregor Gologranc, Nika Janežič, Maja Stružnik, Alma Kochavy, Rok Robežnik, Tjaša Zidarič).

Kontakt:
mag. Polona Sketelj, avtorica razstave, SEM, E: polona.sketelj@gmail.com, M: 031 734 644
Služba za komuniciranje SEM, E: etnomuz@etno-muzej.si, T: 01 / 3008 700

MI ZA MIZO: Od snovnega do simbolnegaMI ZA MIZO: Od snovnega do simbolnegaMI ZA MIZO: Od snovnega do simbolnegaMI ZA MIZO: Od snovnega do simbolnegaMI ZA MIZO: Od snovnega do simbolnegaMI ZA MIZO: Od snovnega do simbolnegaMI ZA MIZO: Od snovnega do simbolnegaMI ZA MIZO: Od snovnega do simbolnega