Slovenski etnografski muzej

Pogled na vitrino
When 
Wednesday, 22. January 2020 - 17:00
Duration 
1 hour
Contact 
386 (0) 1 300 87 50 GSM: 386 (0) 31 728 955
Price 
6/3 €

Bosi. Obuti. Sezuti., javno vodstvo po razstavi

Prijazno vas vabimo na javno vodstvo po razstavi Bosi. Obuti. Sezuti..

Razstava Bosi. Obuti. Sezuti. govori o sobivanju nog in obuval, njihovih spremenljivih oblikah in pomenih v prostoru in času ter njihovih vlogah v organizaciji individualnih mikro svetov. Razstavna pripoved izhaja iz univerzalno človeškega, opredmetena pa je predvsem z gradivom, pričevalnim za slovenske in deloma evropske razmere. Mestoma jo dopolnjujejo »eksoti« zunajevropskih kultur in gradivo, ki sodi v sodobni globalni svet.

Zbirka obuval SEM obsega več desetin cokel, čevljev, sandalov, škornjev in drugih obuval. Večinoma izvirajo s slovenskega ozemlja, v manjši meri gre za redkosti zunajevropskih dežel. Po starosti jih umeščamo v obdobje od začetka 19. stoletja do danes. Izbrani primerki so od leta 2006 bolj ali manj opazni spremljevalci oblačilnih kompletov na stalni razstavi SEM z naslovom Med naravo in kulturo, kot zbirka pa še niso bili deležni študijske ali razstavne pozornosti v SEM. Da bi pa na razstavi lahko opozorili na raznovrstne vidike obuval, je avtorica razstave prestopila meje zbirk SEM ter k sodelovanju povabila mnoge posameznike, skupine in institucije. Ti so s svojimi premisleki, kreativnostjo in predmeti dopolnili in obogatili vsebine razstave.

PRIJAVE in INFORMACIJE
Prijave so obvezne na blagajna@etno-muzej.si ali v delovnem času muzeja na T: 01 / 3008 745. Po opravljeni rezervaciji svojo vstopnico lahko prevzamete na recepciji SEM na dan dogodka do 16.50. Število oseb na vodstvu je omejeno. V času vodstva individualni ogled razstave ni možen.