Slovenski etnografski muzej

Heksagon
Datum objave 
25. September 2018
Contact 
386 (0) 1 300 87 50 GSM: 386 (0) 31 728 955

Odprtje prostorske instalacije Heksagon, kjer so čebele doma

Sporočilo za javnost
Slovenski etnografski muzej
Ljubljana, 24. september 2018

Odprtje prostorske instalacije Heksagon, kjer so čebele doma

V četrtek, 27. septembra 2018 ob 18. uri bo v Slovenskem etnografskem muzeju odprtje prostorske instalacije Heksagon, kjer so čebele doma. Že samo ime pove, da je ta del ob razstavnega programa letošnje osrednje razstave SEM Kjer so čebele doma (odprta junija 2018). Pripravili so jo študenti Fakultete za dizajn v okviru projekta Po kreativni poti do znanja (PKP), ki ga sofinancirata Republika Slovenija in EU iz Evropskega socialnega sklada.

O instalaciji

Namen prostorske instalacije je prebuditi zavedanje o pomenu čebel za obstoj človeštva in narave. Heksagonalna, šestkotna geometrijska oblika omogoča trdnost strukture ter učinkovito izrabo prostora in materiala. Kot osnovna oblika elementa čebeljega satovja je tako predstavljala inspiracijo pri oblikovanju temeljnega gradnika razstave.

Skozi igro razmerij in uporabe čutil obiskovalca popelje skozi razstavni prostor. Popotovanje se prične pri veliki skulpturi čebele, ki lebdi v hodniku muzeja in je del razstave »Kjer so čebele doma«. Velikostna razmerja čebeljega sveta so pri instalaciji pretvorjena v razmerja sveta človeka, zato je opazovalec deležen svojevrstne izkušnje pri razumevanju življenja čebel, saj je simbolično postavljen v vlogo čebele. V razstavni prostor so postavljeni objekti, ki na abstraktne načine interpretirajo čebelji svet, način doživljanja prostora pa je prepuščen opazovalčevi domišljiji.

Pomemben del razstave predstavljajo mikroskopski različnih kompozicij in barv; to so posnetki čebel, čebeljih pridelkov, izdelkov, rastlin. Heksagonalna mreža kot osnova skozi katero se obiskovalec sprehaja po razstavi zabrisuje geometrijskost prostora in obiskovalca postavi v naravo. K celovitosti doživetja pripomorejo vonji sivke, rožmarina in drugih medovitih rastlin, s katerimi so prepojeni materiali, ter zvok čebel, ki prihaja iz visečih cilindrov iz polsti.

Poleg kovinske mreže so uporabljeni materiali tudi lateks, polst ter odpadni tekstil, ki ustvarjajo teksture, volumne, površine. Tekstilne kroglice, posejane po tleh, predstavljajo cvetni prah, ki jih obiskovalec lahko pobere in nese v panj. Ta je zgrajen iz heksagonalne mreže, prelite z lateksom. Razstava se zaključi z video kompozicijo manjših mikroskopskih posnetkov cvetlic različnih barv, čebeljih kril in polzenja medu.

Kontaktni osebi:

Sonja Kogej Rus, Slovenski etnografski muzej

T: 01 / 3008 750, E: sonja.kogej-rus@etno-muzej.si

Izr. prof. dr. Damjana Celcar, Fakulteta za dizajn

T: 059 23 5009, E: damjana.celcar@fd.si