Slovenski etnografski muzej

Where 
Exhibition building
When 
Thursday, 15. May 2014 - 10:00
Duration 
10 hours
Contact 
386 (0) 1 300 87 50 GSM: 386 (0) 31 728 955

Dan soseda

Narodni muzej Slovenije (NMS), Slovenski etnografski muzej (SEM), Muzej sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM) bodo na Dan soseda odprti do 20.00 in nudijo različne brezplačne programe:

Brezplačna javna vodstva za vse starosti
10.00 – 11.00     NMS, Maistrova 1
11.00 – 12.00     SEM, Metelkova 2
12.00 – 13.00     +MSUM, Maistrova 3
16.00 – 17.00     NMS, Maistrova 1
17.00 – 18.00     SEM, Metelkova 2
18.00 – 19.00     +MSUM, Maistrova 3

Brezplačne delavnice za otroke: 18.00 - 20.00
NMS: Pika za piko, barva na platno. Kako so nastale velike umetnine?
Narodni muzej Slovenije v svojih depojih hrani obširno zbirko likovnih del različnih slovenskih ustvarjalcev. Nekatera izmed njih si lahko ogledamo tudi na stalni razstavi. Na tokratni delavnici se bomo seznanili z osnovnimi pojmi slikarske umetnosti in tehnikami slikanja. Skozi uganke bomo spoznali izbrana umetniška dela in si ob koncu izdelali lastno umetnino po navdihu slovenskih impresionistov.

+ MSUM: Ritem prostora
Prostorske instalacije na razstavi Instaliraj se! usmerjajo in določajo naše gibanje in ogledovanje. Nekatere nas zavrtijo na mestu, druge nam zapirajo pot, pri tretjih pa se moramo odločiti za levo ali desno stran prostora. Ogledali si bomo umetniške instalacije in na tloris muzeja zarisovali svoje gibanje po razstavi. Potem pa bomo z glazbenikoma Matejo Gorjup in Samotom Kutinom iz umetniške skupine Lunin med odkrivali zvočne dimenzije prostora. Raziskovali bomo, kako zvok vpliva na naše gibanje in pri tem spoznali glasbila in zvočila iz različnih dežel in glasbenih tradicij (didgeridoo, kalimba, balafon, n'goni, koncovka, bisernica, okarina, sarangi, tampura...) Na koncu bomo izdelali svoje zvočne instalacije iz recikliranih materialov.

SEM: Vrata naj bodo odprta!
V SEM-u je na ogled razstava o vratih. Vrata so del našega življenja, dnevno se jih dotikamo, odpiramo, se za njimi skrivamo …  Včasih želimo imeti zaprta, včasih odprta, mogoče samo priprta. Priprta vrata se rada zapirajo. Zapira nam jih prepih ali kdo, ki ne mara odprtih vrat. V delavnici bomo izdelali živali iz filca, s katerimi bodo lahko odprta na stežaj ali ravno toliko, kot boste želeli.

Brezplačna vodstva za organizirane predšolske, osnovnošolske in srednješolske skupine ob Dnevu soseda, 15. maj 2014

Vodeni ogled
Mumija in krokodil. Slovenci odkrivamo dežele ob Nilu
Organizacija: Narodni muzej Slovenije (NMS)
Ura: 11.00, 12.00, 13.00
Starost: vse starosti
Dolžina: 60 min
Lokacija: Narodni muzej Slovenije, Maistrova 1
Cena: Vstop prost!
Kontakt za rezervacije in dodatne informacije: Alja Vute, 051 384 888

Malo znano je dejstvo, da so bili med uspešnimi in svetovno pomembnimi raziskovalci Afrike tudi Slovenci. O tem pričajo tudi razstavljeni eksponati, ki še nikoli prej niso bili na ogled v takšnem obsegu. V muzej so večinoma prišli kot darovi premožnih domoljubov. Med njimi po svojem pomenu še posebej izstopajo trije Kranjci, Anton Lavrin, Ignacij Knoblehar in Jožef Švegel. Po stopinjah treh rojakov vas popeljemo na vznemirljivo popotovanje, v čas prvih odkrivanj osrednje Afrike.

Vodeni ogled in delavnica
Sodobna umetnost na Metelkovi
Organizacija: Muzej sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM), Galerija Alkatraz
Ura: 10.00, 11.00, 12.00
Starost: vse starosti
Dolžina: 90 min
Lokacija: Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3 in AKC Metelkova Mesto
Cena: Vstop prost!
Kontakt za rezervacije in dodatne informacije: Lucija Cvjetković, 01 / 2416804, izobrazevanje@mg-lj.si

V Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM) si bomo ogledali razstavo Sedanjost in prisotnost – ponovitev 6: Instaliraj se! in se na igriv način pogovorili o sodobni umetnosti. Odkrivali bomo skrivnosti sodobnih umetniških del in njihovih avtorjev. Vprašali se bomo, kaj je instalacija in naredili svojo prostorsko instalacijo. Po druženju in ustvarjanju v +MSUM-u, pa skupino prevzameta umetniška vodja galerije Alkatraz Jadranka Plut in kipar Boštjan Drinovec. Na razstavi Drevesni delec se bomo sprehodili po gozdu nenavadnih dreves zraslih na kovinskih podstavkih in si ogledali njihove krošnje, ki so sestavljene iz različnih materialov. Potem pa bomo s kiparjem Boštjanom Drinovcem v njegovem ateljeju ustvarili lastne drevesne delece za kolektivno drevo. V skupini je lahko največ 30 otrok. Program je prilagojen različnim starostnim skupinam.

Vodeni ogled
Vrata. Prostorski in simbolni prehodi življenja
Organizacija: Slovenski etnografski muzej (SEM)
Ura: 10.00, 11.00, 12.00
Starost: vse starosti
Dolžina: 60 min
Lokacija: Slovenski etnografski muzej, Metelkova 2
Cena: Vstop prost!
Kontakt za rezervacije in dodatne informacije: Sonja Kogej Rus, 031 728 955, sonja.kogej-rus@etno-muzej.si

Na razstavi vas vabimo na pot od vrat do vrat, od najstarejših znanih vrat, ključev in ključavnic, ohranjenih v muzejskih in zasebnih zbirkah do najsodobnejših primerkov. Na poti bomo razmišljali ali jih zaznavamo kot zveste spremljevalce skozi življenje? Ali so preprosto tu, in le kadar se nam odprejo ali zaprejo, se zavemo, kaj pomenijo? Morda kdaj pa kdaj pred njimi postojimo in premišljamo, kako naj jih prestopimo, kdo se skriva za njimi in kaj nas čaka onkraj. Jih pogosteje široko odpremo ali tesno zapremo?

Projekcija
Projekcija animacij iz arhiva Postaja DIVA
Organizacija: SCCA Ljubljana
Ura: 10.00 – 15.00
Starost: vse starosti
Dolžina:
Lokacija: Projektna soba SCCA, Metelkova 6
Cena: Vstop prost!
Kontakt za rezervacije in dodatne informacije: 01 / 431 83 85, info@scca-ljubljana.si
 
SCCA-Ljubljana v sklopu projekta Dan soseda, odpira vrata svoje Projektne sobe SCCA in video arhiva Postaja DIVA. Ker bodo tokrat na obisku osnovnošolci, njihovi učitelji, učiteljice in starši, bomo za to priložnost pripravili projekcije video animacij in bo projektna soba SCCA za eno popoldne postala prostor, v katerem se bodo srečali risani in animirani junaki. Kdo nas bo obiskal?

Naslovi in kontakt
NMS Narodni muzej Slovenije | Maistrova ulica 1 | 01 / 241 44 81 | www.nms.si
+ MSUM Muzej sodobne umetnosti Metelkova | Maistrova 3 | 01 / 241 68 25 | www.mg-lj.si
SEM Slovenski etnografski muzej | Metelkova 2 | 01 / 300 87 45 | www.etno-muzej.si
SCCA Ljubljana | Metelkova 6 | 01 / 431 83 85 | info@scca-ljubljana.si

Dan soseda