Subscribe to RSS - Pust, kralj Evrope / Carnival King of Europe

Slovenski etnografski muzej

Pust, kralj Evrope / Carnival King of Europe

V pričakovanju pusta 2022 omogočamo ogled zbirke enajstih filmov Pust, kralj Evrope, izbora filmov mednarodnega raziskovalnega projekta Carnival King of Europe. Vodil ga je dr. Giovanni Kezich, direktor Muzeja šeg in tradicij prebivalcev Trentina / Museo degli Usi e Costumi della Gente Trentina, iz mesta San Michele all'Adige v italijanskih vzhodnih Alpah. V prvem projektu (2007-2009) je sodelovalo pet držav, v drugem (2010-2012) pa osem, med drugim tudi Slovenski etnografski muzej.  

Projekt Carnival King of Europe je omogočal terenske raziskave v številnih evropskih državah in izmenjavo arhivske dokumentacije med sodelujočimi muzeji. Iskali smo skupne prvine tradicionalnih evropskih pustovanj, spoznanja smo izmenjevali na posvetih, v publikacijah in s potujočo razstavo. Rezultat vizualnih raziskav je tudi resnično bogata filmografija. Glavni avtor filmov je Michele Trentini, zunanji sodelavec MUCGT, nekatere filme pa smo posneli tudi vizualni antropologi iz drugih držav. Opazovalna metoda teh filmov je lahko eden od zgledov za vizualizacijo nesnovne kulturne dediščine.

Marca in aprila 2012 smo v SEM gostili skupno potujočo razstavo Pust, kralj Evrope II z izbranimi pustnimi liki iz osmih držav in filmi o pustnih šegah. Prevedli smo jih v slovenski jezik, tako da so dostopni v angleškem in slovenskem jeziku. Filmi iz produkcije MUCGT prikazujejo osem pustovanj v osmih državah, deveti je sintezni film Pust, kralj Evrope 2.0 s primerjalnimi posnetki več kot 35 pustnih dogodkov. Dodajamo tudi dva filma, ki sta v sklopu projekta nastala v produkciji Slovenskega etnografskega muzeja: Cerkljanska laufarija in Vesela družba naprej!

Film Pust, kralj Evrope 2.0 je prejel vrsto mednarodnih nagrad na festivalih etnografskih filmov po vsem svetu, projekt pa nagrado Europe Nostre za raziskavo kulturne dediščine (2017). Dr. Giovanni Kezich je leta 2019 izdal monografijo Carnevale: La festa del mondo.

Spletno razstavo filmov je z dovoljenjem dr. Giovannija Kezicha in Micheleja Trentinija pripravila Nadja Valentinčič Furlan.