Slovenski etnografski muzej

Razglednica
Kontakt 

Velikonočne voščilnice iz zbirke SEM

V fototeki Slovenskega etnografskega muzeja hranimo zbirko Vekoslava Kramariča, ki je nedvomno ena naših pomembnejših fotografskih zbirk. Po naših ocenah obsega okoli 4000 foto-razglednic in voščilnic ter njim pripadajočih steklenih črnobelih negativov.

Kramarič je bil izvrsten pokrajinski fotograf in založnik razglednic, ki je deloval v Ljubljani med letoma 1926 in 1948. Prvenstveno se je ukvarjal s fotografiranjem krajev za razglednice, ustvaril pa je tudi veliko posnetkov pokrajinskih detajlov, cvetja in tihožitij, ki so mu služili kot predloge za izdelavo velikonočnih, novoletnih, božičnih, godovnih in rojstnodnevnih voščilnic. Veliko slovenskih krajev se lahko pohvali z razglednico, ki jo je posnel prav Kramarič. V tridesetih in štiridesetih letih je fotografiral 446 vasi, trgov in mest. S svojimi posnetki slovenskih krajev je bil pomemben kronist časa med obema vojnama.

Predstavljamo vam izbor velikonočnih voščilnic iz Kramaričeve zbirke SEM, kjer prevladujejo krščanski motivi, kot so razpelo, cerkev, kapelica, znamenje ter seveda motivi iz prebujajoče se cvetoče narave.

Pripravil Miha Špiček.

Velikonočna voščilnica iz Kramaričeve zbirke SEMVelikonočna voščilnica iz Kramaričeve zbirke SEMVelikonočna voščilnica iz Kramaričeve zbirke SEMVelikonočna voščilnica iz Kramaričeve zbirke SEMVelikonočna voščilnica iz Kramaričeve zbirke SEMVelikonočna voščilnica iz Kramaričeve zbirke SEMVelikonočna voščilnica iz Kramaričeve zbirke SEMVelikonočna voščilnica iz Kramaričeve zbirke SEMVelikonočna voščilnica iz Kramaričeve zbirke SEMVelikonočna voščilnica iz Kramaričeve zbirke SEMVelikonočna voščilnica iz Kramaričeve zbirke SEMVelikonočna voščilnica iz Kramaričeve zbirke SEMVelikonočna voščilnica iz Kramaričeve zbirke SEMVelikonočna voščilnica iz Kramaričeve zbirke SEMVelikonočna voščilnica iz Kramaričeve zbirke SEMVelikonočna voščilnica iz Kramaričeve zbirke SEMVelikonočna voščilnica iz Kramaričeve zbirke SEMVelikonočna voščilnica iz Kramaričeve zbirke SEMVelikonočna voščilnica iz Kramaričeve zbirke SEMVelikonočna voščilnica iz Kramaričeve zbirke SEMVelikonočna voščilnica iz Kramaričeve zbirke SEM