Slovenski etnografski muzej

Letak
Datum objave 
27. november 2023

Trienale rokodelstva

Sporočilo za javnost
Slovenski etnografski muzej                        
Ljubljana, 27. november 2023

Medinstucionalni projekt: TRIENALE ROKODELSTVA
Odprtje razstave sodobnih in inovativnih izdelkov na temeljih bogate kulturne dediščine Slovenije v SEM!

Slovenski etnografski muzej (SEM) v jubilejnem letu, ko praznuje 100-letnico svojega obstoja, razstavno dejavnost nadaljuje z razstavo Trienale rokodelstva – razstavo sodobnih in inovativnih izdelkov na temeljih bogate kulturne dediščine Slovenije, ki zaokroža celoletni medinstitucionalni projekt Trienala rokodelstva. Razstava se v SEM seli po uspešni predstavitvi v Koroški galeriji likovnih umetnosti; na ogled bo 38 izbranih del. Razstavo bo v petek, 1. decembra 2023 ob 13.00, odprl zasl. prof. dr. Janez Bogataj. Na ogled do 3. 3. 2024. Razstavo spremlja istoimenski katalog (na prodaj v Trgovini SEM).

Javni razpis: poziv k sodelovanju na Trienalu rokodelstva, je razpisal konzorcij projektnih partnerjev: Koroški pokrajinski muzej (KPM), Slovenski etnografski muzej (SEM), Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO), Koroška galerija likovnih umetnosti (KGLU), Podjetniški center Slovenj Gradec (PCSG) v sodelovanju s Centrom za kreativnost (CzK) in Centrom Rog. V pozivu  je bilo poudarjeno, da se poleg odličnosti tradicionalnih izdelkov in predstavljanja mojstrskega znanja, spretnosti in veščin želi izpostaviti tudi izdelke in projekte, ki temeljijo na uporabi naravnih in lokalno pridobljenih materialov, ki inovativno in konceptualno uporabljajo rokodelske tehnike in simboliko in ki se skozi raziskovanje ročnih procesov izdelave ukvarjajo s socialnimi, političnimi in okoljevarstvenimi problematikami. S  tem razstava prispeva  k  razumevanju rokodelstva v kontekstu časa in družbe 21. stoletja; odraža spremenjena razmerja na področju kultur ročnega izdelovanja ter izpostavlja aktualnost in relevantnost tovrstnih procesov.

Kustosinje razstave, dr. Cvetka Požar (MAO), dr. Tanja Roženbergar (SEM) in Maja Vardjan (MAO), so izbor izdelkov in projektov na razstavi razdelile v tri tematske sklope: Ohranjene tradicije: mojstrska znanja, spretnosti in veščine, Nove tradicije: prilagoditve rokodelskih simbolik in tehnik ter Nova materialnost: konceptualni in socialni pristopi. Tematska zasnova razstave omogoča vzpostavitev odnosov med izdelki ter tako izpostavlja njihove temeljne in tudi skupne lastnosti. Na razstavi so predstavljeni izdelki iz različnih naravnih materialov – keramika, tekstil, ličkanje, slama, les, ustvarjeni s klasičnim in tradicionalnim pristopom (lončena skleda, predpražnik iz ličja ...) ali z uvajanjem novih pristopov. Na ogled so klekljane čipke iz ovčje volne, kvačkane torbe iz naravne lanene vrvice, izdelki, ki kombinirajo steklo, les in kovino, izdelki iz svile, unikatni nakit, izdelki, ki združujejo več različnih tehnik ter predmeti s socialnim in ekološkim angažmajem.

NA TEMELJIH BOGATE KULTURNE DEDIŠČINE: Posebno mesto med prispelim in izbranim gradivom je namenjeno tradicionalnim, ročno izdelanim rokodelskim izdelkom. Ti sledijo tradiciji posameznih rokodelskih panog s pripravo in uporabo naravnih materialov in surovin, ki so pogosto pridobljene v bližnji okolici, v načinu ročnega dela ter uporabi tradicionalnih tehnik in pripomočkov, v formi izdelkov, njihovi rabi in uporabnosti. S temi pristopi podpirajo aktualna razmišljanja o nujnem trajnostnem razvoju in smotrni uporabi naravnih virov.

Rokodelske razstave v Slovenj Gradcu imajo bogato tradicijo in so ena najpomembnejših manifestacij za predstavitev ročno izdelanih izdelkov. Od prve razstave domačih in umetnostnih obrti leta 1977 so se družbene, kulturne, ekonomske in okoljske razmere temeljito spremenile. Pretirana industrializacija, globalizacija in pereče okoljske spremembe vodijo do vedno večjega zanimanja tako ustvarjalcev kot tudi uporabnikov za ročno proizvedene izdelke. Vse pogosteje se poudarja tudi terapevtski učinek ročnih spretnosti.

»Sporočilo Trienala rokodelstva na simboličnem nivoju na novo interpretira in razumeva tudi zbirko Obrti in trgovine, eno najštevilčnejših in najstarejših zbirk Slovenskega etnografskega muzeja ter odkriva njen potencial za sodobno družbo.«
– dr. Tanja Roženbergar, so-kustosinja razstave ter kustosinja SEM za Obrt in trgovino

Na razstavi se predstavlja tudi nagrajeni izdelek Steklenici, oblikovalke v keramiki in etnologinje Teje Hlačer (1975, Ljubljana). Oblikovalko je najbolj zaznamovalo petletno delo v priznani mednarodni šoli za keramiko La Meridiana v Toskani. Je tudi članica IAC-Mednarodne akademije za keramiko s sedežem v Ženevi. Pri ustvarjanju jo navdihuje tako narava kot tudi tradicionalne oblike in tehnike lončarskih mojstrov.

Kolofon razstave:
Vodja projekta Trienale rokodelstva in obrti: Mag. Tadej Pungartnik, Koroški pokrajinski muzej
Kustosinje razstave in avtorice razstavnega besedila: dr. Cvetka Požar (MAO), dr. Tanja Roženbergar (SEM), Maja Vardjan (MAO)
Strokovna komisija za izbor izdelkov: Ivana Borovnjak  (Kolektiv Oaza, Zagreb), dr. Cvetka Požar (MAO), mag. Tadej Pungartnik (Koroški pokrajinski muzej), dr. Tanja Roženbergar (SEM), Almira Sadar  (NTF Univerze v Ljubljani)
Arhitektura razstavne opreme in grafično oblikovanje: Opa! Celica (Bojan Pavšek)

Avtorice in avtorji razstavljenih izdelkov:
Inštitut za svilogojstvo in svilarstvo, Betka Kralj, Boštjan Perger, Vid Polončič in Rokodelski center Ribnica, Sonja Porenta, Martin Skoliber, Saša Žuman, Ksenija in Ana Baraga, Sanja Grcić, Ana Haberman, Teja Hlačer, Tina Koder Grajzar, Nina Lučić, Carmen Medic, Jana Mršnik, Polona Poklukar, Urška Sadar (Hvalica), Nina Savič in Ana Cajhen, Sitar d.o.o., Natalija Sinkovič, Nika Šantej, Katja in Nataša Skušek, Ljubomir Zečević, Klemen Zupančič (Studio Moste), Špela Hudobivnik, Rok Oblak, Kolektiv Oloop, Lili Panjtar, Sodobni kreativni center Kreativnice,  Nina Vastl Štefe, Tanja Vergles in Maja Babič Košir


Vzporedno bo od 13. decembra 2023 do 10. marca 2024 v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) na ogled 10 del slovenskih ustvarjalcev, ki so bili izbrani v okviru javnega poziva Povezovanje sodobnega oblikovanja, rokodelstva in obrti. Poziv je v okviru evropske platforme Distributed Design razpisal  Center za kreativnost.

Kontakt:
Dr. Tanja Roženbergar, so-kustosinja razstave, koordinatorka razstave v SEM, tanja.rozenbergar@etno-muzej.si, 01 / 3008 792
Služba za komuniciranje SEM, etnomuz@etno-muzej.si, 01 / 3008 700

Fotografije so dostopne na povezavi: https://we.tl/t-15z1NZlVTQ. Prosimo vas, da pri objavi navajate avtorja, ki je naveden v priponki.