Slovenski etnografski muzej

Letak
Datum objave 
28. november 2023

Ta veseli dan kulture v SEM

Sporočilo za javnost
Slovenski etnografski muzej                        
Ljubljana, 28. november 2023

Slovenski etnografski muzej (SEM) vabi v letu, ko praznuje 100-letnico, na praznični dan odprtih vrat, Ta veseli dan kulture – v nedeljo, 3. decembra 2023. Poleg prostega vstopa bodo v muzeju med 10.00 in 18.00 potekala vodstva ter delavnica za otroke in družine. Med razstavami so na ogled občasne razstave Trienale rokodelstva, Poljske jaslice, Sveti konji – nebesni jezdeci ter Ljudska umetnost med domom in svetom: Zbirki SEM in ljudske umetnosti NSK skupine IRWIN in stalne razstave Človek in čas: Prvih 100, Plečnikova Lectarija ter Med naravo in kulturo. Na ogled bo dana manjša priložnostna razstava Cocta 70 let. Ob vsem tem vabimo v Trgovino SEM, kjer se v praznični nakup ponujajo izdelki več kot 70 rokodelcev; pri tem izpostavljamo, da z nakupom izdelka lokalnega rokodelca obiskovalci podprejo domače ustvarjalce. Prav tako vabimo otroke, da obiščejo Etnoabecedaž in Delavnico malega mojstra, ves dan pa vabita k obisku tudi Tkalski in Lončarski atelje SEM!

PROGRAM

11.00 Javno vodstvo po razstavi.  Ljudska umetnost med domom in svetom: Zbirki SEM in ljudske umetnosti NSK skupine IRWIN z avtorico, dr. Bojano rogelj Škafar

16.00: Javno vodstvo po razstavi. Poljske jaslice s koordinatorko razstave in kustosinjo, dr. Neno Židov

Za otroke in družine
16.00-17.00 Delavnica Malega mojstra za otroke, Samorogi in vilinski konjiči
Na delavnici bo vsak izdelal lutko svojega samoroga. Fantastična bitja z rogom na sredini čela ter drugi vilinski konjiči bodo poslej lahko zvezde vaših domačih lutkovnih predstav.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
10.00–18.00

Po darilo v SEM! Nakupi izdelek lokalnega rokodelca in podpri domače ustvarjalce.
V Trgovini SEM se v praznični nakup ponujajo izbrana dela več kot 70 rokodelcev. Med njimi so tudi nekateri ustvarjalci, ki so vključeni na razstavo Trienale rokodelstva v SEM.
Otroci, obiščite Etnoabecedaž in Delavnico Malega mojstra!

Vabljeni tudi v Tkalski in Lončarski atelje ter Kavarno SEM!

RAZSTAVE NA OGLED

Cocta 70 let – NOVA priložnostna razstava!
Ob 100-letnici Slovenskega etnografskega muzeja in 70-letnici Cockte predstavljamo dela petih regijskih umetnikov, ki so v kultni podobi Cockte našli navdih in jo poustvarili. Obenem na ogled postavljamo izbor predmetov blagovne znamke Cockta, ki jih hrani SEM.

OBČASNE RAZSTAVE

  • Trienale rokodelstva
  • Poljske jaslice
  • Sveti konji – nebesni jezdeci – pohitite, na ogled le še do 14. januarja 2024!
  • Ljudska umetnost med domom in svetom: Zbirki SEM in ljudske umetnosti NSK skupine IRWIN

STALNE RAZSTAVE

  • Človek in čas: Prvih 100
  • Plečnikova Lectarija
  • Med naravo in kulturo

Prost vstop!

Kontaktna oseba:
Irena Plešivčnik, Služba za komuniciranje in javne programe
Slovenski etnografski muzej, T: 01 / 3008 798, T: 01 / 3008 780, E: etnomuz@etno-muzej.si

Fotografije so dostopne na povezavi: https://we.tl/t-UL5MlnvQze. Prosimo da ob objavi navedete avtorja, ki je v imenu priponke.