Slovenski etnografski muzej

Slovenski etnografski muzej odpira novo razstavo o indijskih vezeninah

Phulkari

Ljubljana, 20. januar 2016

Slovenski etnografski muzej v sodelovanju z Veleposlaništvom Indije za začetek leta 2016 odpira gostujočo razstavo z zbirko Phulkari: indijske vezenine Pandžaba in Harijane, ki odslikava podobo živih barv regij Pandžaba in Harijane in bogate indijske tradicijske kulture ročnega vezenja.

Odprtje razstave bo v ponedeljek, 25. januarja ob 18.00 v Slovenskem etnografskem muzeju, ob praznovanju dneva Republike Indije.
Gre za prvo razstavo v nizu predstavitev in prireditev, ki jih muzej načrtuje v letu 2016 pod izbrano krovno temo Migracije in kulturne krajine. Za njo razkriva različne kulturne krajine sveta, njihove tradicije, nosilce,
vplive...

Gostujočo razstavo sta pripravila Indira Gandhi nacionalni Centre za umetnost in Indijski svet za kulturno sodelovanje (ICCR) v New Delhiju.
V Slovenskem etnografskem muzeju je razstavo phulkarijev zasnoval mag. Ralf Čeplak Mencin, kustos za Azijo in Oceanijo. V spremnem katalogu, katerega avtor in urednik je, je zapisal: “Slovenski etnografski muzej je namreč že več kot sedemdeset let posredno ali neposredno povezan z Indijo. Nekaj indijskih predmetov je takratni Deželni muzej Rudolfinum prejel že konec 19. stoletja. Prve indijske zbirke, ki jih je dobil Slovenski etnografski muzej, pa so izvirale iz Bengalskega misijona, v katerem je bilo aktivnih več slovenskih misijonarjev in je deloval v času med obema vojnama v Bengaliji ...”

Na razstavi Phulkari: indijske vezenine Pandžaba in Harijane je 24 vezenin. Indija ima bogato tradicijo vezenin v skoraj vseh svojih regijah, ki se med seboj razlikujejo. Nekatere oblike vezenin so postale zelo popularne po vsej Indiji in tudi v tujini. Postale so sinonim za regijo, od koder izvirajo. Tako pomeni “kašmir” posebne vrste šalov, Himačal Pradeš je sinonim za “chamba rumal”, Utar Pradeš za “chikan”, Gudžerat za “mochi” in Pandžab za “phulkari”. Vsaka tkanina ima svoje značilnosti in phulkari se močno razlikuje od drugih. Phulkari je zelo fina vezenina iz Pandžaba in Harijane. Ima emocionalno, socialno in kulturno vrednost, kar je sicer redko. Vezenina je sestavljena iz svilenih niti na bombažni osnovi. Izdelujejo jo matere za svoje hčere ali snahe. Phulkari pomeni cvetlične vzorce, imenujejo ga tudi bagh, kar pomeni vrt. Znani so po svojih močnih barvah, geometrijskih vzorcih in razkošju, ki so integralni del življenja in tradicij ljudi v Pandžabu. (Za več glej priloga o indijskih vezeninah in phulkariju)

V času razstave Phulkari (na ogled bo do 25. februarja 2016) bo v SEMu potekal pester program vzporednih prireditev. Zvrstili se bodo predavanja, filmi, delavnica za otroke, koncert indijske glasbe in drugi o katerih bo SEM sproti obveščal. 8. februarja, na dan slovenskega kulturnega praznika, bo v SEM gostovala indijska plesna skupina s tradicionalnimi plesi “Bhangra”. (Glej priloga program vzporednih
prireditev)

V Kavarni SEM pa bo na ogled fotografska razstava Matjaža Krivica. Po razstavi URBANISTAN na muzejski ploščadi pred SEM leta 2013, se fotograf Matjaž Krivic tokrat predstavlja s serijo fotografij s podobami iz Indije, ki jih je posnel na enem od svojih popotovanj.

Phulkari - Indijske vezenine iz Pandžaba in HarijanePhulkari - Indijske vezenine iz Pandžaba in Harijane
Deli