Slovenski etnografski muzej

Slovenski etnografski muzej na ogled postavlja gostujočo fotografsko razstavo iz Bosne in Hercegovine

Datum objave 
12. marec 2019
Kontakt 
Izvir reke Bosne, Sarajevo, 1897. Foto: František Topič

Sporočilo za medije
Slovenski etnografski muzej                        
Ljubljana, 11. marec 2019

Slovenski etnografski muzej na ogled postavlja gostujočo fotografsko razstavo iz Bosne in Hercegovine

V četrtek, 14. marca 2019, ob 18.00 bo v Slovenskem etnografskem muzeju odprtje gostujoče fotografske razstave Med dvema imperijema – Bosna in Hercegovina na fotografijah Františka Topiča 1885-1919 iz Zemaljskega muzeja Bosne in Hercegovine.

Razstava na ogled postavlja izbor več deset povečav fotografij Františka Topiča iz obsežne zbirke preko 5.000 steklenih plošč Zemaljskega muzeja BiH. Fotografije predstavljajo muzejske predmete, družbeno kulturo, stavbno dediščino in njeno opremo, prizore iz vsakdanjega življenja, oblačilno kulturo ter prizore iz narave. Topič, sicer Čeh po rodu, velja za enega od pionirjev fotografije v Bosni in Hercegovini, ki je dobršen del svoje delovne dobe preživel prav v Zemaljskem muzeju BIH.

O razstavi
Zemaljski muzej Bosne in Hercegovine (tj. Narodni muzej Bosne in Hercegovine) je najstarejša moderna znanstvena in kulturna ustanova v BiH in skrbi za nekaj milijonski fond predmetov. Ena najpomembnejših zbirk je redka zbirka več kot 6.000 negativov na steklu iz poznega 19. in zgodnjega 20. stoletja. Večino te zbirke tvorijo negativi, ki jih je ustvaril František Topič, eden najvidnejših pionirjev fotografije v Bosni in Hercegovini. Čeh po rodu je večji del aktivnega življenja posvetil delu v Zemaljskem muzeju BiH, najprej kot arhivist in nato kot knjižničar, tajnik in fotograf. Kvalitetne reprodukcije Topičevih fotografij, kakršne omogoča današnja napredna tehnologija, ponujajo širši uvid v fotografovo delo, še bolj pa so pomembne kot primarni vir za raziskave intimne zgodovine in geografije bosansko-hercegovske družbe na pragu ene največjih tragedij človeštva – prve svetovne vojne.
Po besedah avtorja razstave dr. Mirsada Sijarića imajo  Topičeve fotografije, na katerih so bolj ali manj natančno, amatersko ali mojstrsko, dokumentarno ali umetniško zabeleženi muzejski predmeti, družbeni in naravni pojavi, interierji in eksterierji, posvetni in sakralni objekti, posebno vrednost zlasti zato, ker se osredotočajo na prizore iz vsakdanjega življenja s poudarkom na obrazih ljudi. Ti živi in osupljivi prizori prikazujejo, vsaj z vidika današnjega opazovalca, značilnosti družbe v odločilnem zgodovinskem prehodu iz enega v drugi civilizacijski krog, kar je imelo za posledico pomembne daljnosežne politične, kulturne in družbene spremembe. Posebno zanimiva je skupina fotografij, ki prikazujejo ljudi v njihovih tradicionalnih mestnih in podeželskih nošah, v svečanih oblačilih.

O avtorju fotografij
František Topič, rojen na Češkem v Držkovicah pri Pardubicah leta 1857, je prišel v Bosno in Hercegovino leta 1885, sprva kot državni uradnik v Tuzli, nato pa upravnik okoliša Donji Unac. V Sarajevo je prišel kot fotoreporter dunajskega fotografskega podjetja »C. Angerer und Göschl«. Petnajst let (1898-1913) je bil knjižničar takratnega Pokrajinskega, današnjega Narodnega muzeja. Leta 1903 mu je Pokrajinska vlada podelila Zlati križ za zasluge za njegov fotografski doprinos.

Kontaktna oseba:
Miha Špiček, koordinator razstave, Slovenski etnografski muzej
T: 01 / 3008 733, miha.spicek@etno-muzej.si

Deli