Slovenski etnografski muzej

Predhodnica šivane čipke (detajl) na rokavu ženske srajce, delu primorske ljudske noše / Dekani / 19. stol. / foto: J. Žagar.

Šivane čipke

Med šivane čipke lahko po kriteriju izdelave s šivanjem in kriteriju čipkaste strukture uvrstimo tudi vezene predhodnice čipk, ki s šivanko in nitjo ustvarjajo vzorčasto predrto strukturo na predtkani podlagi (tehnike ažurjev, razpletov, izrezancev).

Izdelke bi tako pogojno lahko imenovali vezene čipke, čeprav se ne uvrščajo med čipke v ožjem smislu. Takšne so tudi čipkasto izpolnjene izrezanke v blagu –  pravcate male čipke (t. i. pajki), izdelane z nitjo in šivanko; v večjem vzorcu razporejeni pajki so pogosta sestavina belovezenih pokrival slovenskih ljudskih noš (peč).

Prava šivana čipka je narejena samo s šivanko in nitjo, brez pomožne tkanine. Posamezni motivi so izvedeni v več delih na tekstilni ali papirnati podlagi z množico zančnih vbodov, nato so odstranjeni s podlage in sestavljeni s pomočjo šivanih prečk ali mrežaste osnove. Mreža je lahko šivana ročno, v čipkah mešanih tehnik pa je tudi klekljana ali vozlana. Od začetka 19. stoletja je za osnovo in polnila šivanih čipk namesto ročno izdelane mreže uporabljena tudi strojna mreža (til).

Nazaj

Vzorčnik ažurjev z ljubljanske obrtne šole (detajl) / Ljubljana / z letnico 1895/ foto: J. Žagar.  Okrasni izrezanci s šivanimi pajki kot del večjega vzorca na naglavni peči (detajl) / 19. stol. / foto: J. Žagar. Vzorčnik izrezancev z malimi šivanimi čipkami, pajki (detajl) / konec 19., zač. 20. stol. / foto: J. Žagar. Ovratni trak s čipkasto strukturiranim zaključkom (detajl) / Kamnik / konec 19., zač. 20. stol. / foto: J. Žagar.Okrasna obroba, izdelana v tehniki mreženja (detajl) / 19. stol. / foto: J. Žagar.  Šivana čipka na mrežasti osnovi pahljače (detajl) / 18. stol. / foto: J. Žagar.  Šivana čipka, fragment (detajl) / 18. stol. / foto: J. Žagar.