Slovenski etnografski muzej

Lectarstvo je krajcarkšeft

Lectarstvo je krajcarkšeft: Krbavčičeva svečarska in medičarska delavnica in trgovina iz Ljubljane

Razstava predstavlja staro obrtno delavnico in trgovino svečarskega in medičarskega mojstra Jakoba Krbavčiča, ki je bila na Trubarjevi cesti v Ljubljani in z njunimi dejavnostmi povezano življenjsko zgodbo glavnega mojstra in njegovega sina, ki je bil njegov naslednik. SEM je celotno zbirko pridobil pred dvajsetimi leti. Razstava tematsko in vsebinsko dopolnjuje z mestno obrtno dejavnostjo drugi dve stalni razstavi SEM.

Iz do sedaj očem skrite zakladnice vam na novi stalni postavitvi Slovenski etnografski muzej odkriva edinstveno Krbavčičevo zbirko, avtentično svečarsko-medičarsko delavnico in trgovino iz ljubljanske Trubarjeve ulice.

Razstava Lectarstvo je krajcarkšeft: Krbavčičeva svečarska in medičarska delavnica in trgovina iz Ljubljane je prikaz pred dvaindvajsetimi leti pridobljene obrtne delavnice in trgovine svečarskega in medičarskega mojstra Jakoba Krbavčiča in predstavlja bogato predmetno, slikovno in dokumentarno gradivo, ki se je ohranilo v delavnici vse do zaprtja te dejavnosti sredi 90. let 20. stoletja. Nato je bila celotna obrtna oprema prenesena s Trubarjeve ulice v Slovenski etnografski muzej. Poleg delavniške in trgovske opreme so na ogled različna delovna orodja in naprave ter svečarski in medičarski izdelki. Prikazana je tudi poklicna in družinska zgodba Krbavčičevih, ki jo je s pomočjo spominskih zapisov in pripovedi očeta Jakoba in sina Aleša Krbavčiča napisal Andrej Krbavčič. V razstavo sta vključena dva krajša filmska zapisa iz 70. in 80. let 20. stoletja, ki prikazujeta Jakoba in Andreja Krbavčiča pri obrtnem delu.

Tematsko in vsebinsko se razstava navezuje na stalni razstavi SEM Med naravo in kulturo ter Jaz, mi in drugi – podobe mojega sveta in ju dopolnjuje z mestno obrtno dejavnostjo svečarstva in medičarstva ter razkriva zanimivo poklicno in življenjsko pot nosilcev te obrti.

Avtor razstave je mag. Andrej Dular, kustos za obrt in trgovino v SEM.

Razstava je na ogled od 18. decembra 2018.

Sporočilo za javnost

Pogled na razstavoPogled na razstavoPogled na razstavoPogled na razstavoPogled na razstavoPogled na razstavoPogled na razstavoPogled na razstavo

Povezani dogodki

Jakob Krbavčič
18.12.2018
V veselem prazničnem vzdušju Vas Slovenski etnografski muzej prijazno vabi na odprtje razstave...
Razstavna hiša
torek, 18. december 2018 - 12:00