Slovenski etnografski muzej

Bosi. Obuti. Sezuti.
Kje 
Razstavna hiša
Od 
6. december 2019
Do 
1. avgust 2021

Bosi. Obuti. Sezuti.

Razstava Bosi. Obuti. Sezuti. govori o sobivanju nog in obuval, njihovih spremenljivih oblikah in pomenih v prostoru in času ter njihovih vlogah v organizaciji individualnih mikro svetov. Razstavna pripoved izhaja iz univerzalno človeškega, opredmetena pa je z muzejskim in zasebnim gradivom, pričevalnim za slovenske in deloma evropske razmere. Mestoma jo dopolnjujejo »eksoti« zunajevropskih kultur in gradivo, ki sodi v sodobni globalni svet.

Skozi zgodovino so obuvala pridobila zelo širok nabor oblik, vsaka med njimi je po svoje odsev okolja in razmerij med ljudmi v tem okolju. Razmerje med ljudmi in obuvali je zato raznovrstno in večplastno, saj je pravzaprav podaljšek odnosov med ljudmi. Prav vsakdo med nami je del širše univerzalne zgodbe o sobivanju nog in obuval;  pa čeprav gre »le« za osebno izbiro in izkušnjo lastnih nog v lastnih čevljih. 

Bose noge niso le del poletnega udobja in ležernosti, lahko spremljajo status sužnja, ujetnika, reveža … Obutost ne kaže le na splošni oblačilni kodeks, lahko označuje elitnega položaja nosilca v družbi ali preprosto tistega, ki se odpravlja na pot … Sezutost kot začasno nasprotje obutosti je lahko znak spoštljivosti, podrejenosti, vljudnosti, lahko pa odraz intime doma, obredja ali odnosa ...

Razstava je s svojimi vsebinami in programi namenjena vsem tistim, ki so voljni opazovati in razmišljati o vsakdanjih predmetih tudi onkraj njihove materialne oblike in zunaj okvirov njihovih navideznih samoumevnosti.

So torej moji čevlji res zgolj oblačilo mojih nog, kot se zdi na prvi pogled?

Odlitek noge kot osrednji element razstavnega poglavja: spremenljiva odsevanja materialnega sveta v presekih časa in prostora (foto: B. Verbič).Ostanek človeškega stopala s simboličnim obuvalom iz poslikane tkanine, del egipčanske mumije iz časa med 305–30 p.n.š. ; zbirka SEM (foto: B. Verbič). Rdeča nit razstavnega poglavja – ponazorilo osnovne tipologije obuval (foto: B. Verbič).Rdeča nit razstavnega poglavja – ponazorilo osnovne tipologije obuval (foto: B. Verbič).Moški usnjeni jahalni škornji / Togo / 1. pol. 20. stol. / zbirka SEM (foto: B. Verbič).   Kako je sestavljen čevelj? Prerez  škornja  z vidno notranjo sestavo / Ljubljana, Boutique Vodeb / ponazorilo (foto: B. Verbič).Modeli obutvenega podjetja Alpina iz Žirov v dveh prodajnih linijah: športni in modni (foto: B. Verbič).Obuvalo skozi izbiro in rabo: opredmetenje biografije ljudi; zbirka SEM  (foto: B. Verbič).Vsi moji čevlji – mozaični pregled aktualnega nabora obuval v sliki in besedi; zasebni lasti (foto: B. Verbič).Vpadljivost modnih čevljev dopolnjuje prvoosebna zgodba občutij in spominov; zasebna last (foto: B. Verbič).Alstarke, obeležje neke generacije in opredmetenje osebnih spominov, povzetih v zgodbo; zasebna last (foto: B. Verbič).Obuvalo popotnika je opredmetenje vseh njegovih poti, izkušenj in spominov; zbirka SEM (foto: B. Verbič).Razstavno ponazorilo uličnega prizora mnogih svetovnih mest  (foto: B. Verbič).Kreativno preoblikovanje konfekcijskih sandal Teva (študentje oblikovanja tekstilij in oblačil Naravoslovnotehniške fakultete v Ljubljani) (foto: B. Verbič).Obuvalo iz starih tipkovnic (Maja Vranjek, Fakulteta za dizajn) (foto: B. Verbič).Natikači z idejo zgodovinske modifikacije stopal; filc in ostanki uplenjene divjadi (Nataša Skerk, Fakulteta za dizajn) (foto: B. Verbič).

Povezani dogodki

Vtisi / odtisi
07.03.2021
Vabimo vas, da si ogledate razstavo Bosi. Obuti. Sezuti. in naj vtisi iz razstave postanejo odtisi...
Pritličje razstavne hiše
nedelja, 7. marec 2021 - 10:00
Pogled na vitrino
21.10.2020
Javno vodstvo po razstavi.
Prijazno vas vabimo na javno vodstvo po razstavi Bosi. Obuti. Sezuti.. Razstava Bosi. Obuti. Sezuti...
Prvo nadstropje razstavne hiše
sreda, 21. oktober 2020 - 17:00
Pogled na vitrino
14.10.2020
javno vodstvo po razstavi
Prijazno vas vabimo na javno vodstvo po razstavi Bosi. Obuti. Sezuti.. Razstava Bosi. Obuti. Sezuti...
Prvo nadstropje razstavne hiše
sreda, 14. oktober 2020 - 17:00
Pogled na vitrino
16.09.2020
Prijazno vas vabimo na javno vodstvo po razstavi Bosi. Obuti. Sezuti.. Vodila bo kulturna...
sreda, 16. september 2020 - 17:00
Pogled na vitrino
26.08.2020
Prijazno vas vabimo na javno vodstvo po razstavi Bosi. Obuti. Sezuti.. Vodila bo kulturna...
sreda, 26. avgust 2020 - 17:00
Pogled na vitrino
19.08.2020
Prijazno vas vabimo na javno vodstvo po razstavi Bosi. Obuti. Sezuti.. Vodila bo kulturna...
sreda, 19. avgust 2020 - 17:00