Slovenski etnografski muzej

SEM za mir: Pomoč Ukrajini (foto: Music for the future: Ukraine. Slovenia. Europe)
Datum objave 
6. april 2022
Kaj 
Novice

SEM za mir: Pomoč Ukrajini

Slovenski etnografski muzej se kot muzej »o ljudeh za ljudi« in kot muzej kultur odziva na aktualna dogajanja in obsoja vsakršno nasilje in trenutno dogajanje v Ukrajini. Med drugim se je odzval na pozive različnih skupnosti in posameznikov in nudi pomoč po svojih zmožnostih. S tem poziva k razmisleku in odprtemu dialogu, opominja na grozote, ki se dogajajo, ter se aktivno odziva na družbene potrebe Ukrajincev, ki so prišli v Slovenijo.

Predmet meseca
Marca je na poziv ICOM Slovenija in Skupnosti muzejev Slovenije sodeloval v akciji Predmet meseca, preko katere se je opozarjalo na grozote vojne. Izbrani predmet meseca je bila sestavljanka v steklenici (steklo, les), z zastavicama z letnicama 1914–1915 in napisom na postamentu »Spomin svetovne vojske«, ki je na ogled na razstavi Ljudska umetnost med domom in svetom. S skupno izjavo muzejske skupnosti je SEM izpostavil pomen muzeja kot verodostojnega medija za komunikacijo dediščinskih vsebin in aktualnih vsebin:

»Muzeji smo varuhi zgodovine in kulturne dediščine. Imamo moč, da preko primerov iz zgodovine opozarjamo na nasilje in temne dogodke človeštva, da učimo in se skupaj zavzemamo za boljši jutri. Naše poslanstvo so skrb za dediščino, za demokracijo in svobodo. Naša naloga je, da kredo »nikoli več vojn!« povemo glasno in opozarjamo na nasilje. Predmeti, ki jih objavljamo, so zgodbe o nesmiselnosti vojn in trajni želji po miru ter blaginji za vse.«

Mladi glasbeniki iz Ukrajine v SEM
V marcu se je SEM pridružili Slovenskemu mladinskemu orkestru v pomoči mladim ukrajinskim glasbenikom, ki so nastanjeni v bližnji okolici muzeja, da bi se čim lažje vključili v življenje v Ljubljani. SEM glasbenikom Mladinskega orkestra iz Ukrajine nudi uporabo dvorane v upravni hiši SEM, kjer štiri dni na teden potekajo vaje za orkester.
SEM je tudi sodeloval pri iskanju prostovoljca - učitelja slovenščine, ki otroke enkrat na teden poučuje jezika. Za to vlogo se je prijazno prijavil naš lektor, eden od zunanjih sodelavcev muzeja. Obenem nudi SEM mladim glasbenikom in njihovim staršem ter spremljevalcem individualne in vodene oglede razstav, delavnice, …

Utrinki iz ukrajinskih učbenikov za 1. razred
SEM je marca na pobudo Milana Zdravka Kovača v upravni hiši SEM pripravil manjšo priložnostno razstavo Utrinki iz ukrajinskih učbenikov za 1. razred in se s tem priključil promociji izida prvega berila v ukrajinščini pod okriljem g. Kovača. Berilo je namenjeno  ukrajinskim prvošolcem, ki bodo obiskovali slovenske šole, po vrnitvi v domovino pa bodo potrebovali vsaj osnovno znanje ukrajinščine. V pomoč bo tudi mamicam pri učenju in opismenjevanju ukrajinskih otrok izven rednega slovenskega učnega programa.

Navezovanje stikov s Slovensko-ukrajinskim kulturnim društvom Ljubljana Kyjiv
Aprila se je muzej povezal s Slovensko-ukrajinskim kulturnim društvom Ljubljana Kyjiv. Skupna želja je, da jim omogočimo čim bolj prijazno in učinkovito vključevanje v družbo. SEM je Društvu Ljubljana Kyjiv v uporabo ponudil prostor za kulturna druženja, dogodke in interna srečevanja, hkrati pa ponudil doživetja slovenske kulturne dediščine skozi vodene ali samostojne oglede razstav.

Materialna pomoč ukrajinskim muzejem
SEM se je odzval tudi na poziv Društva restavratorjev Slovenije, naj muzeji po svojih zmožnostih za ukrajinske muzeje prispevamo material za selitev in zaščito muzejskih predmetov. Iz Ukrajine je prispel seznam materiala, ki ga najbolj potrebujejo, Restavratorski center Slovenije je organiziral prevoz, ki je zbrani material odpeljal v Lublin na Poljskem, od tam pa je preko drugih kanalov stekel transport v Lviv v Ukrajino. SEM je doniral protipožarne plošče, poliestrno volno in bombažni trak.

Sodelovanje s Študentskim arheološkim društvom
Na SEM se je obrnilo tudi Študentsko arheološko društvo skupaj s prof. Mitjo Guštinom, ki organizira prostovoljni projekt Mladi arheolog. Gre za delavnice, s katerimi se bodo ukrajinski otroci, nastanjeni v Logatcu, na igriv način spoznavali z arheologijo: (mikro)izkopavanje predmetov v škatlicah, zapolnjenih z glino ali zemljo, opisovanje predmetov, … SEM in Lončarski ateljeje SEM bosta za delavnice podarila papirnate izrezanke ter lončene izdelke, na katerih bodo otroci lahko vadili in se učili.

Ivan Franko v SEM
Leta 2019 je SEM na ploščadi pred muzejem gostil potujočo interaktivno razstavo iz Ukrajine, naslovljeno Franko od A do Z. Razstavo je pripravil Nacionalni literarni memorialni muzej Ivan Franko iz mesta Lviv, Ukrajina. Gre za spominski muzej, ki je posvečen Ivanu Yakovychu Franku (1856–1916), enemu največjih ukrajinskih pisateljev, pesnikov, literarnih kritikov, političnih aktivistov, prevajalcev, novinarjev … Ob odprtju razstave so ukrajinski kolegi SEM prispevali več izvodov publikacije o razstavi in Ivanu Franku. Publikacije (tudi v elektronski obliki) so obiskovalcem na voljo in na ogled v Ateljeju SEM v razstavni hiši muzeja. S to gesto SEM poziva k spoznavanju ukrajinske kulture, k razmisleku o času, v katerem živimo in k odprtemu dialogu.

Predmet mesecaPredmet mesecaIvan Franko v SEMIvan Franko v SEMMladi glasbeniki iz Ukrajine v SEMMladi glasbeniki iz Ukrajine v SEMMladi glasbeniki iz Ukrajine v SEMMladi glasbeniki iz Ukrajine v SEMNavezovanje stikov s Slovensko-ukrajinskim kulturnim društvom Ljubljana KyjivNavezovanje stikov s Slovensko-ukrajinskim kulturnim društvom Ljubljana KyjivUtrinki iz ukrajinskih učbenikov za 1. razredUtrinki iz ukrajinskih učbenikov za 1. razredUtrinki iz ukrajinskih učbenikov za 1. razred