Slovenski etnografski muzej

Sestavljanka v steklenici na razstavi Ljudska umetnost med domom in svetom
Datum objave 
1. marec 2022
Kaj 
Novice
Kontakt 

Predmet meseca s katerim SEM opozarja na nesmiselnost vojn in trajno željo po miru

Slovenski muzeji izražamo podporo našim kolegom muzealcem v Ukrajini in obsojamo vsakršno nasilje. Na poziv ICOM Slovenija in Skupnosti muzejev Slovenije smo se združili v skupni akciji »predmet meseca«. Z njo muzeji v marcu predstavljamo izbrani predmet iz svoje zbirke, s katerim opozarjamo na grozote vojnega nasilja.

Skupna izjava:

Muzeji smo varuhi zgodovine in kulturne dediščine. Imamo moč, da preko primerov iz zgodovine opozarjamo na nasilje in temne dogodke človeštva, da učimo in se skupaj zavzemamo za boljši jutri. Naše poslanstvo so skrb za dediščino, za demokracijo in svobodo. Naša naloga je, da kredo »nikoli več vojn!« povemo glasno in opozarjamo na nasilje. Predmeti, ki jih objavljamo, so zgodbe o nesmiselnosti vojn in trajni želji po miru ter blaginji za vse.

Slovenski etnografski muzej je izbral svoj predmet:

Sestavljanka v steklenici (inv. št. EM 9403). Steklo, les. Zastavici z letnicama 1914 – 1915 in napis na postamentu »Spomin svetovne vojske«.

Bogkov kot nad mizo osrednjega bivalnega prostora v kmečki hiši so v 19. stoletju in še vse do 2. svetovne vojne sestavljali razpelo, nabožne slike, največkrat naslikane na steklo, in razno dodatno okrasje. V mnogo manjšem obsegu so se uveljavili oltarčki v obliki kipcev ali skupine kipcev v omaricah ali arhitekturnih nastavkih. Posebno skupino hišnih oltarčkov tvorijo sestavljanke v steklenicah, kakršne hranimo v zbirki Slovenskega etnografskega muzeja. Ena izmed njih je spomin na 1. svetovno vojno, o čemer pričajo zapisani letnici na zastavicah (1914 – 1915) in napis »Spomin svetovne vojske«. V steklenici je sestavljanka iz drobnih rezbarjenih lesenih koščkov: v zgornjem delu so Križani z orodji trpljenja (Arma Christi) in dvema molilcema, v spodnjem sta figurici klečečega vojaka in angela, ki stoji za njim. Verjetno je ta hišni oltarček služil priprošnji za srečno vrnitev vojaka iz 1. svetovne vojne in je tako simbol trpljenja njegovih domačih, ki so si zanjo prizadevali z molitvijo pri oltarčku.

Predmet je na ogled na občasni razstavi Ljudska umetnost med domom in svetom: Zbirki SEM in ljudske umetnosti NSK skupine IRWIN.

#solidarity #museumsforpeace #Ukraine

Sestavljanka v stekleniciSestavljanka v stekleniciSestavljanka v stekleniciSestavljanka v steklenici