Slovenski etnografski muzej

Swich logo
Datum objave 
9. maj 2016
Kaj 
Novice
Kontakt 

Prvi mesec umetniške rezidence Biance Baldi

Bianca Baldi je vizualna umetnica, ki že skoraj mesec dni gostuje v Slovenskem etnografskem muzeju. V okviru mednarodnega projekta SWICH – Sharing a World of Inclusion, Creativity and Heritage je v muzeju v umetniški rezidenci.

V prvem delu njenega obiska je raziskovala širši družbeni kontekst, se spoznavala z muzejsko in umetniško dejavnostjo v Sloveniji in se predvsem srečevala s številnimi predmeti in fotografijami iz afriških zbirk SEMa. Pri tem je sodelovala s kustosom za afriške in ameriške zbirke v muzeju, dr. Markom Frelihom. Predstavil ji je zbirke, ki jih je muzej pridobil od srede 19. stoletja naprej.

Umetnico je posebej pritegnila zgodba dveh Slovencev, Antona Codellija in Lea Poljanca, ki sta med letoma 1911 in 1914 za nemško podjetje Telefunken postavljala prvo brezžično radiotelegrafsko postajo. Leta 1913 je bila vzpostavljena prva brezžična povezava z Afriko – med vasico Kamina v Togu in postajo Nauen pri Berlinu v Nemčiji. To je bil izjemen tehnični podvig tik pred začetkom prve svetovne vojne. Ko pa se je vojna pričela, so iz Berlina ukazali porušiti radiotelegrafsko postajo in antenske stolpe. Vse so porušili v petih urah, gradbene ostanke, parne kotle in dele strojev pa je še danes mogoče videti v okolici Kamine. O tej zanimivo zgodbi je bila v muzeju na ogled fotografska razstava Togo album 1911-1914.

Bianca Baldi je v času njene rezidence obiskala tudi druge kulturne institucije in si ogledala njihove stalne in začasne postavitve. Med drugim si je pod strokovnim vodstvom kustosov dr. Martine Vovk in dr. Marka Jenka ogledala Moderno galerijo, Mednarodni grafični likovni center pa je spoznavala pod strokovnim vodstvom kustosa Boštjana Zrinskega.

Zanimiv dogodek z naslovom #everyonebutthewest, na katerem smo se z Bianco Baldi pogovarjali o njenem razumevanju umetnosti, predvsem pa o njenih izkušnjah in dojemanju sebe kot umetnice iz t. i. Globalnega juga, smo v četrtek, 5. maja 2016, pripravili v sodelovanju s Skuhno – svetovno kuhinjo po slovensko. Skuhna je restavracija s statusom socialnega podjetja, kjer okusne in domače jedi iz različnih držav Afrike, Azije in Južne Amerike pripravljajo in predstavljajo migranti iz teh držav.

V torek, 10. maja 2016 ob 18.30 uri, pa vas vabimo v Slovenski etnografski muzej. Bianca Baldi bo predstavila svoja najnovejša dela, predvsem pa projekt, ki ga razvija ob afriških zbirkah muzeja. Se vidimo!

Bianca Baldi v depoju SEMa v družbi z dr. Markom Frelihom. Ogled talismanov. Foto: Anja KorenOgled stalne razstave v Moderni galeriji pod vodstvom kustosinje dr. Martine Vovk. Foto: Tina PalaićNa obisku v Mednarodnem grafičnem likovnem centru v družbi s kustosom Boštjanom Zrinskim. Foto: Anja Koren