Slovenski etnografski muzej

Keramična okrasna strešna opeka
Datum objave 
22. februar 2021
Kaj 
Novice
Kontakt 

Projekt VAZ je prejel priznanje Prometej 2020

Projekt VZHODNOAZIJSKE ZBIRKE V SLOVENIJI: Vpetost slovenskega prostora v globalno izmenjavo predmetov in idej z Vzhodno Azijo, ki ga vodi Oddelek za azijske študije, FF, Univerza v Ljubljani, je prejel nacionalno priznanje Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju za leto 2020, in sicer za oživitev vzhodnoazijskega materiala v Sloveniji in njegovo predstavitev slovenski javnosti.

Gre za priznanje, ki ga Slovenska znanstvena fundacija podeljuje posameznikom, skupinam državljanov ali (in) organizacijam za kakovostno, pomembno in učinkovito komuniciranje znanosti določeni ali splošni javnosti na Slovenskem.

Partnerski organizaciji projekta VAZ sta Slovenski etnografski muzej in Znanstveno raziskovalno središče Koper, pri projektu pa sodelujejo tudi Narodni muzej Slovenije, Pokrajinski muzej Celje in Pomorski muzej Sergej Mašera Piran.

V okviru projekta Vzhodno azijske zbirke v Sloveniji raziskovalci celostno in sistematično obravnavajo pet zbirk vzhodnoazijskega porekla, ki se nahajajo v različnih slovenskih muzejih: Skuškova zbirka (Slovenski etnografski muzej), Zbirka Alme Karlin (Pokrajinski muzej Celje), Zbirka predmetov iz Azije in Južne Amerike (Pokrajinski muzej Celje), Zbirka vzhodnoazijske keramike (Narodni muzej Slovenije) ter Zbirka Ivana Koršiča (Pomorski muzej Sergeja Mašera, Piran).

Pri rezultatih projekta gre izpostaviti novo izdelano podatkovno bazo vzhodnoazijskih predmetov v slovenskih muzejih na domeni www.vazcollections.si. Ta združuje javnosti nedostopne zbirke iz depojev več slovenskih muzejev, pri čemer je vsak predmet strokovno in celostno predstavljen, opremljen s fotografijo, datacijo in drugimi ključnimi podatki.

ISKRENE ČESTITKE!

Več na https://vazcollections.si/projekt-vaz-prejel-priznanje-prometej-2020/