Slovenski etnografski muzej

Rdeča nit, pripovedovanje pravljic za otroke
Datum objave 
29. avgust 2023
Kaj 
Novice
Kontakt 
386 (0) 1 300 87 45

Program SEM za otroke in družine

Slovenski etnografski muzej je stičišče, kjer se prepletata preteklost in sedanjost, slovenska in svetovna kulturna dediščina.

Z neštetimi majhnimi zgodbami razstavljenih predmetov je najmlajšim dediščina predstavljena na način, da jo vidijo, doživljajo in se ob njej učijo. Raznoliki in ustvarjalni programi na muzejskih razstavah vabijo, da se najmlajši v muzej radi vračajo. Tako drug z drugim rastemo in se učimo za skupno prihodnost.

V SEM LAHKO OTROCI IN DRUŽINE VSAK DAN NAJDEJO KAJ ZASE:

Etnoabecedaž, interaktivna raziskovalna razstava za otroke
Labirint, ki nas od črke A do Ž popelje v svet nekdanjih uporabnih predmetov. Te spoznavamo z odkrivanjem, raziskovanjem, ustvarjanjem in igro. Tako se na primer pod črko O nahaja ognjišče, kjer se ‘pogrejemo’ in prisluhnemo pravljici iz ljudskega izročila ter si pri črki Ž - žrmlje zmeljemo pšenico.

Delavnica pri Malem mojstru
Mali mojster pripravlja različne aktivnosti za doživljanje dediščine. Njegova delavnica je prostor, kjer otroci skupaj s starši osvajajo različna znanja in veščine, predvsem tista, ki so povezana z ročnimi spretnostmi. Vstop prost!

Filmi Malega mojstra
Dvanajst filmov predstavlja dvanajst rokodelskih mojstrov in rokodelskih mojstric, ki jih je Mali mojster obiskal v njihovih delavnicah. Preverite!

Tkemo najdaljši šal na svetu!
Najdaljši šal na svetu so stkali v Kambodži in meri 1149,8 m. SEMov šal iz bombažnih niti tkejo obiskovalci in trenutno meri 16m. Nam lahko skupaj uspe stkati najdaljši šal na svetu? V delavnici Malega mojstra najdeš čisto prave statve, usedi se zanje in stki delček šala tudi ti …Vstop prost!

Otroške igre na razstavi Sveti konji – nebesni jezdeci
Vabimo te na konjsko dirko za 2-4 tekmovalce S konji po Sloveniji in k sestavljanju konja na magnetni tabli Moj konjiček ima …

Izdelaj si svoj vodnik po razstavi Človek in čas: Prvih 100!
Poišči predmete na razstavi, jih pobarvaj in poveži s sponko v vodnik.

Med in vosek, delovni list na razstavi Plečnikova Lectarija
Izpolni delovni list, v katerem najdeš tudi nagradno križanko! Nagrado za pravilno rešitev prejmeš v Trgovini SEM!

Ne prezrite tudi dveh Ateljejev SEM: Tkalski in Lončarski atelje!
Stalnica SEM so prave delavnice s tkalkama in lončarji. Lahko se prijaviš na delavnice ali pa le pokukaš v ateljeja.

VABLJENI TUDI NA VODENE DELAVNICE TER DOGODKE ZA OTROKE:

DELAVNICE MALEGA MOJSTRA
Mali mojster vabi otroke v Atelje SEM, kjer na delavnicah otroci ustvarjajo izdelke, preko katerih spoznavajo slovensko in svetovno kulturno dediščino. Cikel ustvarjalnih delavnic za otroke (5+) poteka vsako prvo soboto v mesecu ter ob posebnih priložnostih / praznikih.

RDEČA NIT, pripovedovanje pravljic za otroke
Vabimo vas na potovanje po domišljijskih deželah in preteklosti, ki je v SEM posebna dogodivščina, saj so v muzeju doma tudi predmeti iz ljudskih pravljic. Cikel mesečnih pripovedovalskih dogodkov za otroke (4+) poteka vsak tretji četrtek v mesecu ob 18. uri.
Vstop prost.

Etnoabecedaž, interaktivna raziskovalna razstava za otrokeDelavnica pri Malem mojstruSpletimo skupaj najdaljši šal na svetu!Otroške igre na razstavi Sveti konji – nebesni jezdeciIzdelaj si svoj vodnik po razstavi Človek in čas: Prvih 100!Med in vosek, delovni list na razstavi Plečnikova LectarijaTkalski ateljeLončarski atelje