Slovenski etnografski muzej

Filmi
Kontakt 
386 (0) 1 300 87 50 GSM: 386 (0) 31 728 955

Filmi Malega mojstra

Štirinajst filmov predstavlja štirinajst rokodelskih mojstrov in rokodelskih mojstric, ki jih je Mali mojster obiskal v njihovih delavnicah. Ob ogledu filmov lahko začutimo in doživimo proces različnih rokodelskih del, znanje in veščine mojstrov ter njihovo ustvarjalnost.

Pri lončarju
Mali mojster je zavil k sosedu v Lončarski atelje SEM, k lončarju Vidu Polončiču. Kako je spreten! Velikokrat ga je že opazoval pri delu. Ampak vedno znova je očaran, da iz kepe gline, en, dva, tri nastane skleda, vrč, potičnica …

Izdelovanje cvetja iz papirja
Mali mojster je obiskal izdelovalko cvetja iz papirja Sonjo Beno. Ni je rože, ki je ne bi znala izdelati iz papirja. Malega mojstra je naučila izdelati dva rdeča cvetova, nagelj in vrtnico.

Pri klekljarici
Malega mojstra zanimajo čipke, še posebej klekljane čipke, ki so pri nas najbolj znane. Obisk pri klekljarici je nekaj posebnega, saj vse njene čipke kažejo znanje, veščine in čas, ki je potreben za izdelavo. Klekljarica Tanja Oblak je Malemu mojstru pokazala, kako se kleklja kitica in mu podarila čipkasto srce.

Okraševanje belokranjskih pisanic
Mali mojster je pripravil film o krašenju belokranjskih pisanic. Gospa Nevenka je res mojstrica v pisanju različnih vzorcev. Na leto izdela približno toliko pisanic, kot je dni v letu.

Poslikavanje panjskih končnic
Mali mojster se v mesecu maju predstavlja s filmom poslikavanja panjskih končnic. To so sprednje deščice panjev kranjičev, ki so nekoč z različnimi motivi razveseljevale čebelarje in vse mimoidoče. Slikar Žiga je za prikaz poslikavanja izbral predlogo iz leta 1891. Na njej je prizor izpred čebelnjaka, ki kaže kako sladki med diši tudi medvedom. Ali bi se posladkali tudi mi?

Izdelovanje glasbil
Mali mojster je obiskal Darka Korošca, ki izdeluje slovenska ljudska glasbila in tudi glasbila različnih ljudstev sveta. Kako zanimivi so zvoki različnih piščali! Med njimi so nekaj posebnega trstenke. V svetu so poznane kot panove piščali, pri nas imajo značilno obliko črke V. Nanje se zato lahko igra dvoglasno. Mojster Darko je izdelal trstenke iz 21 trstik, torej enaindvajsetko.

Pri izdelovalki slamnikov
Vroči poletni dnevi so Malega mojstra nagovorili, da bi si priskrbel slamnik za zaščito pred soncem. V Domžalah je obiskal Tatjano Zupan. Tam so že od nekdaj sloveli imenitni slamnikarji. Gospa Tatjana jih danes izdeluje v svojem prostem času. Njeni slamniki so tako lepi, da je prav težka odločitev, katerega izbrati za poletno počitniško dogodivščino.

Pri izdelovalcu igrač
Kaj je lepšega kot biti ves čas obkrožen z igračami, kot je mojster Samo Gašperšič. Njegove igrače so izdelane iz lesa, zato ni čudno, da so v njegovi majhni, le nekaj kvadratnih metrov veliki delavnici, povsod polena in veje … Samo izdeluje vrtavko na poteg. Izdeluje jih iz različnih vrst lesa: oljke, tise, oreha, slive ali češnje. Ne samo, da zna prepoznati vrste lesa, točno tudi ve, kje je kakšen les dobil.

Pri kuharju
Kuhanje in peka sta zelo zabavna, najboljša stvar pri tem pa je, da je na koncu na mizi nekaj slastnega. Le kaj bo pripravil kuhar Blaž Vodnjov? Presejal je moko in v toplo mleko dal kvas. Ali bo spekel kruh? Zgodba o peki se namreč vedno začne s kruhom. Ali pa bo kaj drugega. Slovenci smo namreč pri peki kruha zelo ustvarjalni in poznamo različne oblike kruha in krušnega peciva.

Pri pletarju
Pletar Karel Žgavec živi sredi neokrnjene narave na Črnovrški planoti. Male in velike košare izdeluje iz leskovih viter, ki jih vpleta v osnovo enkrat iz zunanje in enkrat iz notranje strani. Mali mojster meni, da bi bil svet boljši in lepši, če bi namesto plastičnih vreč za nakupovanje uporabljali košare.

Pri tkalki
Tkalka Mojca Tomšič na ročnih statvah tke pisane šale, prte, torbe, preproge … Tkanine nastajajo tako, da na statvah najprej pripravi osnovo iz niti, ki jih pritrdi na valj. Z dvigovanjem pedal dvigujejo niti, tako da nastaja vmesni prostor, skozi katerega potiska tkalski čolniček. Sliši se zelo zapleteno in dolgotrajno, vendar se lahko tkanja hitro naučijo.  

Pri rezbarki
Mali mojster v filmu predstavlja rezbarko Petro Plestenjak Podlogar, ki živi in ustvarja v Škofji Loki. Petra je edina znana mojstrica, ki še danes izdeluje lesene modele za male kruhke.

Pri steklarki
Mali mojster v filmu predstavlja steklarko Barbaro Germ. Mojstrica Barbara je po izobrazbi steklarka in steklo brusilka, prvič  je v steklo pihnila že pri štirih letih. Izdeluje različne okrasne in uporabne steklene izdelke.

Pri mozaičarju
Mali mojster v filmu predstavlja mozaičarja in umetnika Aljaža Vidrajza. Mozaičarstva se je naučil v Spilimbergu v Italiji, kjer je diplomiral na šoli mozaika in mozaične umetnosti.