Slovenski etnografski muzej

Projekt Taking care
Datum objave 
29. marec 2021
Kontakt 

Prihodnosti muzejev v času planetarne prekarnosti

Taking Care projekt: spletna konferenca
8. april – 20. maj 2021

Muzej Pitt Rivers (Oxford, Velika Britanija) v sklopu projekta Taking Care organizira spletno konferenco, ki bo potekala med 8. aprilom in 20. majem 2021. Govorci bodo osvetlili vlogo etnografskih in muzejev svetovnih kultur pri naslavljanju podnebnih sprememb in vpliva človeka na okolje ter poudarili možnosti za soustvarjanje trajnostnih strategij in praks. Vljudno vabljeni!

Prvi teden: četrtek, 8. april 2021: 10:00 – 11:15
Matters of Care Opening Session: In Conversation with Wayne Modest
Na prvem dogodku spletne konference bo projektna vodja dr. Claudia Augustat predstavila projekt Taking Care in muzejske partnerje. Osrednji govorec bo Wayne Modest, ki bo razpravljal o muzejih kot prostorih za skrb oziroma prostorih skrbi. Sledila bo diskusija z dr. Lauro Van Broekhoven, direktorico muzeja Pitt Rivers.

Registracija: https://zoom.us/webinar/register/WN_zOEIyUKTSV6Ct4tlI39lVQ

Drugi teden: četrtek, 15. spril 2021: 10:00 – 11:15
Indigenous Knowledge and Community Environmental Justice  
Dr. Pauline von Hellermann, profesorica antropologije na Goldsmiths, Univerzi v Londonu, in Dr. Iokiñe Rodríguez Fernandez, sociologinja in profesorica na Oddelku za okolje in mednarodni razvoj Univerze Vzhodne Anglije, bosta govorili o okoljski pravičnosti in skupnostnem konserviranju. Pokazali bosta na različne načine dokumentiranja okoljskega znanja in poudarili etični in trajnostni vidik zbiranja tega znanja. Sledila bo diskusija z dr. Ashley Coutu, arheologinjo in raziskovalko v muzeju Pitt Rivers.

Registracija: https://zoom.us/webinar/register/WN_kCaIcvUZQFCDFeLTSCcOHQ

Tretji teden: četrtek, 29. april 2021: 10:00 – 11:15
Matters of Care: Climate Change Activism through Film
V tretjem tednu spletne konference bosta dve filmski ustvarjalki, dr. Itandehui Jansen, ki poleg filmskega ustvarjanja poučuje na Univerzi v Edinburgu, in Camilla Andersen, ki je tudi dokumentarna fotografinja, sodelovala pa je pri razstavi Nordijskega muzeja iz Stockholma (The Arctic – while the ice is melting), govorili o ustvarjanju filmov kot obliki aktivizma. Z njima bosta diskutirala Lotten Gustaffson Reinius, profesorica etnologije na Univerzi v Stockholmu, in dr. Christopher Morton iz muzeja Pitt Rivers, ki je tudi profesor vizualne antropologije na Univerzi v Oxfordu.

Registracija: https://zoom.us/webinar/register/WN_qkTlYhdaRY62A6DBLOFk_Q

Četrti teden: četrtek, 6. maj 2021: 10:00 – 11:15
Matters of Care: In Conversation with Cissy Serrao
Cissy Serrao je ustanoviteljica Poakalani & Company, Hawai’i. Z družino ustvarjajo havajske prešite odeje že več generacij in tako ohranjajo ta pomemben element havajske kulturne dediščine. V pogovoru z Jeremyjem Udenom, konzervatorjem iz muzeja Pitt Rivers, in Miso Tamura, konzervatorsko na raziskovalnem projektu Talking Threads v istem muzeju, bo Cissy Serrao osvetlila kulturni pomen in simboliko ustvarjanja prešitih idej v havajski kulturi.

Registracija: https://zoom.us/webinar/register/WN_-K6lcxiZSSe1vvkFrNny8w

Peti teden: sreda, 12. maj 2021: 15:00 – 16:15
Matters of Care: In Conversation with Subhadra Das
Subhandra Das, pisateljica, zgodovinarka, komedijantka in muzejska kustosinja bo razmišljala o ključnem vprašanju: za kaj muzej obstaja (What is a Museum For?). V pogovoru z Marenko Thompson-Odlum, raziskovalko v muzeju Pitt Rivers, bo Subhadra Das preizpraševala etnografske muzeje, zbirke in zgodbe, ki jih muzeji pripovedujejo.

Registracija: https://zoom.us/webinar/register/WN_5-WTh31ZRSW0cHRKHOFccw

Šesti teden: četrtek, 20. maj 2021: 10:00 – 11:15
Matters of Care: In Conversation with Naman Ahuja
Naman Ahuja, umetnostni zgodovinar, kustos in profesor indijske umetnosti in arhitekture na Univerzi Jawaharlal Nehru v New Delhiju v Indiji, bo razmišljal o dekolonizaciji muzejev in še zlasti o težavah pri razstavljanju različnosti in nezmožnosti prevesti eno kulturo v jezik druge. V pogovoru s Clare Harris, kustosinjo za azijske zbirke v muzeju Pitt Rivers in profesorico vizualne antropologije na Inštitutu za socialno in kulturno antropologijo Univerze v Oxfordu, bo razpravljal o kompleksnosti prenosa idej o univerzalnem muzeju in globalni umetnostni zgodovini občinstvu v zunajevropskih deželah.

Registracija: https://zoom.us/webinar/register/WN_3GhjQT-VQjmrSDZmXqiYqA