Slovenski etnografski muzej

Kontakt 

Knjiga "TERRA SANCTA 1910", ki govori o največjem slovenskem romanju v Sveto deželo leta 1910

»Bilo je jeseni leta 1910, ko so domačini Jeruzalema v dolini pod mestom zagledali vijugasto kolono pojočih pešakov s plapolajočo bandero na čelu. Izjemen prizor bi za vedno izginil iz zgodovine, če se ne bi na repu kačaste procesije, ob robu ceste za trenutek ustavil romar s številko 50. mladenič iz Šmarce, Peter Naglič, je imel 27 let, ko je pod obzidjem Svetega mesta iz torbe vzel fotoaparat. Naredil je posnetek, nato še enega, za vsak primer. Posnetek za spomin, za domače in prijatelje, za rojake – in ne da bi vedel – posnetek za zgodovino!«

Največje slovensko romanje v Sveto deželo, ki se ga je udeležilo 283 žensk in 258 moških, je osebno vodil ljubljanski knezoškof Anton Bonaventura Jeglič. O velikem romanju je bilo veliko napisanega, leta 2013 pa je Slovenski etnografski muzej v sodelovanju z Muzejem krščanstva na Slovenskem fotografski arhiv Petra Nagliča, ki je bil edini romar s fotoaparatom.

Več o romanju, od katerega letos mineva že 110 let, pa si lahko preberete v knjigi »Terra Sancta 1910«, ki jo je napisal dr. Marko Frelih, kustos v Slovenskem etnografskem muzeju.

Celotno knjigo lahko pretebete tukaj.