Slovenski etnografski muzej

Prenos klekljarskega znanja in veščin z generacije na generacijo / Dokumentacija SEM.

Kaj se je klekljalo pri nas?

Starejši tipi stavljenih čipk na Slovenskem so pečne čipke (point ground) in torhon (torchon), med tračnimi čipkami pa véjevke (guilpure) z mrežastim ozadjem.

Na prehodu 19. v 20. stoletje so se pri nas izdelovale tračne čipke (cluny) v tehniki širokega risa s sedmimi pari klekljev, kot metrske čipke ali čipke zaključenih oblik. Pri slednjih se je uveljavilo tudi izdelovanje po delih, ki so naknadno sestavljeni skupaj. V krajih, ki so leta 1920 pripadli Italiji, so se med svetovnima vojnama pod vplivom italijanskega trga uveljavile finejše in enostavnejše tračne čipke v tehniki ozkega risa s petimi pari klekljev. V krajih, ki so ostali v okviru Kraljevine SHS in nato Kraljevine Jugoslavije, so se med tem izdelovale motivno in tehnično zahtevnejše čipke v tehniki širokega risa. Po 2. svetovni vojni so se izdelovale čipke obeh tehnik, poustvarjali so se stari in oblikovali novi vzorci v kombinaciji različnih tehnik.

Nazaj

Pečna čipka (detajl) / foto: J. Žagar. Čipka v tehniki torhon (detajl) / foto: J. Žagar.Sklepljena metrska čipka, vejevke (detajl) / foto: J. Žagar. Zaključena čipka v tehniki širokega risa / foto: M. Habič. Prtiček v tehniki ozkega risa / foto: J. Žagar. Motivna čipka, izdelana po delih / foto: J. Žagar.