Slovenski etnografski muzej

Razstava Kjer so čebele doma
Kdaj 
nedelja, 6. januar 2019 - 16:00
Trajanje 
2 uri
Kontakt 
386 (0) 1 300 87 50 GSM: 386 (0) 31 728 955
Cena 
Prost vstop!

Kjer so čebele doma, vodstvo po razstavi z avtorico

Vabljeni na ogled razstave o razvoju čebelarstva skozi čebelja bivališča Kjer so čebele doma z avtorico Barbaro Sosič.

Razstava Kjer so čebele doma razkriva zbirke SEM ter zbirke drugih muzejev doma in v tujini (Hrvaški, Srbiji, Bosni in Hercegovini ter Avstrijski Štajerski), kjer domuje kranjska čebela. Na ogled ponuja panje različnih tipoloških in razvojih oblik, izjemno zbirko poslikanih panjskih končnic in podobe nekdanjih ter sedanjih čebelnjakov, ki kot posebnost zaznamujejo slovensko kulturno krajino.

Slovenija je domovina odličnih čebelarjev in avtohtone kranjske čebele. Ima več kot 11.000 čebelarjev, slovensko pokrajino bogati več kot 13.000 čebelnjakov in okoli 180.000 panjev s čebelami, ki nabirajo kakovosten med in dajejo tudi druge čebelje pridelke.

Posebno mesto je na razstavi posvečeno poslikanim panjskim končnicam iz zbirke SEM, ki so povsem izvirna zvrst slovenske ljudske umetnosti in edina likovna zvrst s številnimi posvetnimi figuralnimi motivi in z moralističnimi in satiričnimi vsebinami.

Razstava izpostavlja tudi redke primere figuralnih panjev v obliki vojaka in psa kot stražarjev in čuvarjev čebelnjakov, ki so jih naročali in postavljali le tisti čebelarji, ki so želeli dodatno obogatiti videz svojih čebelnjakov.

Med posebnostmi na razstavi gre omeniti tudi pogled na čebelarjenje v mestih in umetniško interpretirano skulpturo kranjske sivke, te slovenske avtohtone pasme mirne, delavne in dolgožive čebele, ki jo je za razstavo ustvaril v Sloveniji živeči argentinski umetnik Guillermo Escalante.