Slovenski etnografski muzej

Javno vodstvo po razstavi Sveti konji – nebesni jezdeci
Kje 
Pritličje razstavne hiše
Kdaj 
nedelja, 19. marec 2023 - 11:00
Trajanje 
1 ura
Kontakt 
386 (0) 1 300 87 45
Cena 
6 €

Javno vodstvo po razstavi Sveti konji – nebesni jezdeci

Vabimo na javno vodstvo po razstavi SEM Sveti konji – nebesni jezdeci z avtorjem razstave, kustosom dr. Markom Frelihom.

Razstava Sveti konji – nebesni jezdeci predstavlja bogato zapuščino mitološkega in simbolnega pomena konjev in njihovih hibridnih različic, med katerimi sta v ospredju Pegaz in samorog. Ob izvirnem rogu samoroga, ki je na ogled na razstavi, se simbolna vloga konjev povezuje tudi s konjeniško opremo, na kateri lahko najdemo simbolne elemente zaščitne magične moči.

Konje in jezdece varujejo božanstva, med njimi prednjačita grški bog Pozejdon in keltsko-rimska boginja Epona, ki so jo nekoč častili tudi na Slovenskem, z njenim imenom pa je povezana vrsta konjev – poni. Na razstavi so prikazani krščanski svetniki, ki jih povezujemo s konji, izpostavljen je praznik štefanovo z znamenitimi votivnimi konjički. Darovanje votivov v obliki konjičkov sega daleč v prazgodovino zato je še posebej zanimiv prikaz izjemnih primerkov keramičnih kipcev konjev z jezdeci, ki so jih za obredne namene uporabljali pred skoraj 2500 leti. Z izbranimi umetniškimi mojstrovinami je predstavljen tudi simbolni pomen konjev in jezdecev v Afriki in Aziji. Razstavni eksponati iz različnih slovenskih in tujih muzejev prikazujejo tudi mojstrovine obrtnikov in umetnikov, ki so ustvarjalni navdih našli v vsebinah povezanih s konji in jezdeci v resničnem in mitološkem svetu.


Število oseb na vodstvu je omejeno. Najave so obvezne na blagajna@etno-muzej.si ali v delovnem času muzeja na T: 01 / 3008 745. Po opravljeni rezervaciji svojo vstopnico lahko prevzamete na recepciji SEM na dan dogodka do petnajst minut pred začetkom dogodka.