Slovenski etnografski muzej

Cesarsko zmajevo oblačilo
Kontakt 

Cesarsko zmajevo oblačilo

Ime predmeta: cesarsko zmajevo oblačilo, angleško: dragon robes, kitajsko: 袞龍袍, pinyin: gǔn lóng páo; formal chaofu 朝服 and semi-formal jifu.
Datacija: 19.stoletje, Qing dinastija.
Material: rdečkasto-rjava svila, zlate in srebrne niti, temnomodra svila, svetlomodri brokat, gumbi so iz medenine in nekoliko pozlačeni.
Mere: dolžina : 141 cm, širina od zapestja desnega rokava do zapestja levega rokava je 202 cm; širina polovice rokava v zapestju je 17 cm.
Izvor: Skuškova kitajska zbirka
Inv.št.: 21706
Na ogled: stalna razstava Med naravo in kulturo (Odsev daljnih svetov)

Kratek opis: Zmajevo oblačilo kitajskih cesarjev dinastije Qing za svečane priložnosti

Podrobnejši opis: Cesarsko zmajevo oblačilo sodi v Skuškovo kitajsko zbirko, ki sta jo v Ljubljano pripeljala leta 1920 Ivan Skušek ml. in njegova japonska žena Tsuneko Kondo Kavase. Ivan Skušek ml. se je v svoji šestletni konfinaciji v času 1.svetovne vojne v Pekingu prelevil iz avstro-ogrskega mornariškega častnika v strastnega zbiralca kitajskih starin, ki so bile na voljo za majhen denar na črnem trgu in v pekinških starinarnicah. V njegovo izjemno in obsežno zbirko sodi tudi bogato ornamentirano cesarsko zmajevo oblačilo polno budističnih in taoističnih simbolov. Osrednji krasilni motiv je zmaj s peterimi kremplji; na plašču je teh vezenih figur več. Sveti disk - Ying-jang predstavlja kozmos. V spodnjem delu oblačila ponazarja ornament tri osnovne zemeljske elemente: zemljo, nebo in vodo. Zemlja so vezene poševne črte; velike spirale so ocean; majhne okrogle spirale v cik-cak črti pomenijo oblake. V sredini med temi ornamenti je sveta gora Meru, vezena kot piramida. Simboli budizma, vezenine na plašču: lotosov cvet, vaza, školjka, dežnik za državnega uradnika, večni vozel, konoplja, svastika. Upodobljeni simboli taoizma: pahljača, bambusov boben z dvema palicama, meč s cvetjem, dve igralni deščici, posoda iz buče in bergla; Čing-zveneči kamen.

Za nadaljnje branje: