Slovenski etnografski muzej

Datum objave 
1. januar 2007

SEM prejemnik Valvasorjevega priznanja

za 1. del stalne razstave Med naravo in kulturo

Slovensko muzejsko društvo je podelilo Valvasorjevo nagrado Slovenskemu etnografskemu muzeju za postavitev prvega dela stalne razstave Med naravo in kulturo, 2007

VALVASORJEVO PRIZNANJE

prejme
SLOVENSKI ETNOGRAFSKI MUZEJ
za prvi del stalne razstave Med naravo in kulturo.
 
Slovenski etnografski muzej je po dolgih letih sobivanja v utesnjenih prostorih stavbe Narodnega muzeja, ki si ga je delil še z dvema drugima nacionalnima muzejskima ustanovama, natanko pred desetimi leti dočakal selitev v lastno hišo oziroma hiši, ki sta zahtevali še temeljito prenovo delovnih in razstavnih prostorov. Kolektiv muzeja je po večletnih snovanjih razstave, pripravah in naporih celoten projekt izpeljal strokovno in dovršeno. S postavitvijo in odprtjem razstave je v slovenski kulturni prostor vnesel novo ustvarjalno svežino. Uspel jim je poskus, kako muzejsko klasiko - stalno razstavo muzejskih zbirk - postaviti sodobno in privlačno.

Kolegi so z vso odgovornostjo in strokovnostjo pristopili k prezentaciji snovne in nesnovne kulturne dediščine, ki, žal, vidno izginjata izpred naših oči in iz našega spomina. Razstava je postavljena po vseh sodobnih muzeoloških strokovnih merilih. Je zanimiva, poučna in prijazna do obiskovalcev. Avtorjem je uspela uravnoteženost med muzejskimi predmeti, oblikovanjem razstave, avdiovizualijami in drugimi scenskimi efekti. Muzejski predmeti so v središču zanimanja, sodobni tehnični pripomočki pa jih smiselno dopolnjujejo in pomagajo obiskovalcem, da jih bolje spoznajo. Avtorjem razstave je uspelo doseči več ciljev: ohranjeno etnološko zbirko, ki so jo več desetletij vestno hranili in zbirali, so predstavili na enem mestu. Razstavo so postavili tako, da gledalca ne pusti ravnodušnega, ampak v njem sproži zanimanje za preteklost in spoznavanje lastnih korenin. In kdor bo o tej preteklosti vedel več bo lahko toliko bolj suveren in ponosen, da pripada slovenskemu narodu, krepitev te zavesti pa je še kako pomembna prav v času, ki ga živimo.

Komisija je bila mnenja, da je prvi del stalne razstave z naslovom Med naravo in kulturo tako pomemben in kvaliteten dosežek v slovenskem muzealstvu, da si zasluži Valvasorjevo priznanje v letu 2007. Obenem se tudi že vselimo drugega dela razstave.