Slovenski etnografski muzej

ATAK. Fan art. Kako biti detektiv?, vodstvo z avtorjem razstave
Kje 
Razstavna hiša
Kdaj 
četrtek, 6. oktober 2022 - 18:00
Trajanje 
1 ura
Kontakt 
386 (0) 1 300 87 50 GSM: 386 (0) 31 728 955
Cena 
Vstop prost!

ATAK. Fan art. Kako biti detektiv?, vodstvo z avtorjem razstave

Vabljeni na javno vodstvo po razstavi ATAK: Fan art. Kako biti detektiv? z avtorjem razstave ATAKom, vsestranskim berlinskim vizualnim umetnikom, na katerem boste lahko izvedeli podrobnosti o njegovem ustvarjanju in razstavi.

Razstava je posvečena stripovskima likoma, ki sta imela pomembno vlogo pri ATAKovi  umetniški usmeritvi: to sta Dick Tracy ameriškega avtorja Chesterja Goulda in Tintin belgijskega stripovskega klasika Hergéja. Razstava je eklektičen zvarek avtorskih del, arhivskega gradiva ter t. i. fan art umetnij, ki so pestra zbirka anonimnih del oboževalcev Tintina in Dicka Tracyja, ki jih je Atak pridobil z različnih koncev sveta. Na ogled je večje število ATAKovih predelav stripovskih zgodb in naslovnic publikacij in tudi originali Chesterja Goulda iz ATAKove osebne zbirke.

Večmedijsko razstavo zaznamujeta najrazličnejše gradivo, ki so ga ustvarili ljubitelji, in arhivsko gradivo, ki z neobremenjenimi interpretacijami oživljata prigode dveh stripovskih junakov, detektivov. Slednja tako zaživita povsem svoje življenje zunaj izvornega konteksta; projekt izpostavlja vprašanje, kaj je umetnost in kakšna sta njena vrednost in pomen za najširšo publiko. S samosvojimi reinterpretacijami oziroma ATAKovo apropriacijo stripovskih legend ponuja razstava novo branje klasikov in omogoča sveže podoživljanje dogodivščin znamenitih junakov. Projekt, ki mu je avtor posvetil več kot desetletje svojega ustvarjanja in ki ga z novimi kosi še vedno po malem dopolnjuje, posredno obravnava tudi fenomen zbirateljstva in vprašanje identifikacije s fenomeni popularne kulture.

Razstavo spremlja časopis z besedili Matjaža Brulca, Alexandra Brauna in dr. Bojane Rogelj Škafar.

ATAK (Hans-Georg Barber, 1967) je vizualni umetnik, ilustrator in grafik, ki živi in ustvarja v Berlinu, kjer je dokončal študij na Visoki šoli za umetnost. Leta 1989 je soustanovil avantgardno stripovsko skupino in revijo Renate ter v 90. letih objavil več samostojnih stripovskih izdaj. Danes je dejaven predvsem na področju ilustracije. Svoja dela objavlja v različnih publikacijah doma in v tujini, ustvaril pa je tudi več unikatnih avtorskih slikanic. Od samih začetkov svoje ustvarjalne poti igrivo prehaja meje med različnimi mediji, ob tem pa strastno raziskuje in zbira najrazličnejše gradivo, ki sega od stripovskih originalov do fan arta in ljudske umetnosti.

Razstava, ki sta jo v okviru mednarodnega festivala stripa Tinta 2022  postavila na ogled Stripburger in Slovenski etnografski muzej (SEM) bo na ogled v SEM do 20. novembra 2022.

PROST VSTOP ZA FESTIVALSKE OBISKOVALCE
V času festivala Tinta (5.–9. 10. 2022) imajo obiskovalci s Strip Core programsko zloženko ali knjižico festivala brezplačno vstopnino na razstavo.