Slovenski etnografski muzej

Valerio Celentano (foto: Klaus Bunker)
What 
Concert
Where 
Administration building
When 
Wednesday, 15. November 2023 - 18:00
Duration 
1 hour
Price 
Vstop prost!

Valerio Celentano: Kitarski recital: Od Johanna Sebastiana Bacha do Alexandra Tansmana

Prijazno vabljeni na Glasbeno srečanje - Sozvočje sveta, ki ga organizira KUD sestava v sodelovanju s SEM. S kitarskim recitalom se bo predstavil Valerio Celentano iz Trsta.

PROGRAM

J. S. Bach (1685-1750) Suite BWV 997 (Prélude, Fugue, Sarabande, Gigue, Double)

G. Regondi (1822-1872) Introdution et capriche op.23

F. Tàrrega (1852-1909) 4 Mazurke (Adelita, Marieta, Mazurka en sol, Sueño), Maria-gavota, Rosita-polka.

G. Migot (1891-1976) Pour un Hommage à Claude Debussy (Prèlude, Pastorale, Postlude),

A. Tansman (1897-1986) Cavatina e Danza Pomposa (Preludio, Sarabanda, Scherzino, Barcarola, Danza Pomposa)

Valerio Celentano je z odliko diplomiral iz klasične kitare na Konservatoriju za glasbo "Giuseppe Martucci" v Salernu. Njegov mentor je bil dr. Antonio Grande, njegova profesorja pa sta bila tudi Oscar Ghiglia in Frédérico Zigante. Za svoje izvedbe je prejel nagrade na številnih glasbenih tekmovanjih, kot so: Gargnano International Guitar Competition, Emilio Pujol v Sassari (2009), Premio delle Arti in Alirio Díaz v Rimu (2013). Ob tem je na Univerzi v Salernu diplomiral tudi iz sodobne literature s temo o glasbeni estetiki z naslovom "Neapeljska glasba 17. stoletja z ozirom na špansko kitaro". Magistriral je iz antične glasbe na Konservatoriju v Neaplju in nadaljeval študij baročne kitare in teorbe (srednjeveška lutnja) pri Massimu Lonardiju na Glasbenem institutu Vittadini v Pavii.

Valerio Celentano se aktivno posveča muzikološkim raziskavam in transkripcijam za kitaro, med drugim za dela F. Chopina, M. Ravela in C. Debussyja. V zadnjem obdobju se posveča tudi uredniškemu delu oziroma prevrednotenju nekaterih pomembnih, a pozabljenih koncertov za kitaro in orkester. Poleg tega se ukvarja z deli Georgesa Migota, za katerega je posnel celoten opus kitarskih del, ter s kitarskim delom Eugèna Bozza. Do sedaj je posnel pet zgoščenk. Kot solist se lahko pohvali z albumom "Debussy – A Guitar Perspective" iz leta 2022, ki je prejel 5 zvezdic v prestižni reviji klasične glasbe Amadeus, ter z dvojnim albumom "Celotna kitarska dela Georgesa Migota" iz leta 2023 pri založbi Brilliant Classics. Kot član dua, kjer je tudi aranžer, je sodeloval pri projektih, kot so "Sul Sur – južnoameriška antologija" (kitara in kontrabas) pri dotGuitar.it (2018), "F. Chopin 19 Piesni op.76 za kitaro in glas" (z altistko Anno K.Ir) pri Da Vinci Classics (2022) in "Anonimna neapeljska pesniška antologija" (s sopranistko Letizio Calandra) pri Brilliant Classics (2023).

V letih 2021 in 2022 je nastopal z orkestrom Teatra Verdi iz Trsta pri televizijskem posnetku (RAI 5) svetovne premiere "Amorosa presenza", nove lirične opere, ki jo je ustvaril in režiral oskarjevec Nicola Piovani. Sodeloval je tudi kot scenski kitarist v produkcijah tržaškega gledališča, kot so "Seviljski brivec", "Don Pasquale" in "Otello" (z Danielom Orenom).
Od leta 2006 poučuje klasično kitaro v italijanskih državnih šolah, zadnji dve leti pa predava na konservatorijih v Foggii in Beneventu.

Koncert organizira KUD sestava v sodelovanju s Slovenskim etnografskim muzejem.
Kulturni program omogoča Mestna občina Ljubljana.