Slovenski etnografski muzej

Čupa
Datum objave 
31. May 2022
What 
Novice

Kinodvor in Slovenski etnografski muzej vabita

Kinodvor in Slovenski etnografski muzej se ob projekciji filma Luzzu v Kinodvoru povezujeta v skupni akciji z znižano ceno vstopnic in pri spoznavanju tradicionalnih plovil – malteškega luzzuja in slovenske čupe.

Film Luzzu, ki je na rednem sporedu Kinodvora od 9. junija, je zgodba o tradiciji, o malteškem ribiču Jesmarku, ki ostaja zvest tradicionalnemu ribolovu z luzzujem – lesenim čolnom, ki se prenaša z očeta na sina. V Slovenskem etnografskem muzeju si na stalni razstavi lahko ogledate ponazorilo najstarejšega plovila slovenskih ribičev – čupe. S čupami so slovenski ribiči lovili vzdolž obale Tržaškega zaliva več kot tisoč let. Maketa čupe je v času predvajanja filma Luzzu na ogled v Galeriji Kinodvora. Več o čupi, njeni izdelavi in pomenu pa boste obiskovalci izvedeli na tematskem vodstvu
v Slovenskem etnografskem muzeju (23. junija).


ZNIŽANA CENA VSTOPNIC OB PROJEKCIJI FILMA LUZZU
Kinodvor in Slovenski etnografski muzej do konca junija 2022, ponujamo znižano ceno vstopnic za vse, ki obiščejo obe ustanovi.

  • Ob predložitvi vstopnice Kinodvora za film Luzzu imate do konca junija 50% popust za obisk Slovenskega etnografskega muzeja.
  • Ob predložitvi vstopnice Slovenskega etnografskega muzeja si lahko ogledate film Luzzu v Kinodvoru za 3,80 eur.

Tematski vodeni ogled po zbirkah SEM
VODA, DELO, PREŽIVETJE ...
Četrtek, 23. junij 2022, ob 18.00
Metelkova 2. Ljubljana

Slovenski etnografski muzej vabi gledalce filma Luzzu na tematski vodeni ogled po zbirkah SEM.
Voda je življenjskega pomena. Na stalnih razstavah Med naravo in kulturo ter Jaz, mi in drugi: podobe mojega sveta bomo soočali predmete, ki govorijo o nekdanjem načinu življenja in opravilih, ki so bila še posebej povezana z vodo. Med drugim tudi ribištvo, ki ga bomo doživljali z zgodbami slovenskih ribičev v Tržaškem zalivu.

Po zbirki bo vodila kustosinja Sonja Kogej Rus.
Redna cena vstopnice: 6 eur
Znižana cena vstopnice: 3 eur


MORSKI DEBLAK ČUPA V SLOVENSKEM ETNOGRAFSKEM MUZEJU
Najstarejše plovilo slovenskih ribičev je morski deblak – čupa. S čupami so slovenski ribiči lovili vzdolž obale Tržaškega zaliva več kot tisoč let. SEM hrani čupo Marijo (dolgo 6,86 m in široko 0,65 m) iz Nabrežine pri Trstu, ki je danes edini popolnoma ohranjen primerek plovila. Na stalni razstavi Med naravo in kulturo si lahko ogledate ponazorilo tega izjemnega plovila. Na razstavi je na ogled tudi film Čupa: Plovilo slovenskih ribičev. Vabljeni!

Vitrina v Kinodvoru: Model deblaka, čupe Marije
Leta 2006 je model čupe izdelal Zdravko Caharija, po domače Babčev, iz Nabrežine pri Trstu, kot posebno darilo Slovenskemu etnografskemu muzeju v zahvalo za dolgoletno sodelovanje pri ohranjanju in predstavljanju dediščine družine Caharija.

Vitrina v Kinodvoru: Model deblaka, čupe Marije