Slovenski etnografski muzej

Kolaž naslovnic
Datum objave 
30. June 2022
Contact 

Junijske novosti v Knjižnici SEM

V junijskem izboru prispelih knjig v Knjižnico SEM izpostavljamo naslednje:

Publikacija Naša jeza je brezmejna: demonstracije 1968 - 2020 (Muzej novejše zgodovine Slovenije, Mladinska knjiga, 2021), fotografa Toneta Stojka, je izjemna, več kot petdesetletna kronika protestov v Sloveniji. Gre za opus, ki se razteza med letoma 1968 in 2020 na slovenskem, jugoslovanskem in srednjeevropskem prostoru. Z njegovimi besedami:"Vedno sem sanjal o nekem drugem času, o pravičnejšem času. In demonstracije so se mi zdele, in v večini primerov so, pot odprave krivic, ki so se nakopičile do te mere, da morajo ljudje izraziti svojo voljo s skupinskim in z javnim nastopom ..."

Igračke - djetinstvo zauvjek (Etnografski muzej Zagreb, 2021) je publikacija istoimenskega projekta in razstave zagrebškega etnografskega muzeja. Prikazuje bogastvo in raznolikost tradicijskih, umetniških in industrijskih otroških igrač, ki so nastale na območju Hrvaške od 19. stoletja do danes.

Sočutje in stigma: družbene razlike in revščina v slovenski novejši zgodovini (Inštitut za novejšo zgodovino, 2022) je zbornik znastvenega simpozija Inštituta za novejšo zgodovino, ki je na temo družbenih razlik in revščine potekal leta 2021. Deset predstavljenih referatov lahko povežemo v tri tematske sklope: tematiziranje marginaliziranih družbenih skupin, skrb za reveže oziroma organizacije, ki skušajo zmanjšati podledice revščine in sklop, ki ga druži statistično analitični pristop k materiji.

Seznam novosti - junij 2022 (pdf, 126 KB)

Naša jeza je brezmejnaIgračke - djetinstvo zauvjekSočutje in stigma: družbene razlike in revščina v slovenski novejši zgodovini