Slovenski etnografski muzej

Počitniški 3M 2022
Datum objave 
27. May 2022
What 
Novice

Počitniški 3M 2022

Program muzejev na Metelkovi

Otroci, vabljeni na Počitniški 3M, ki ga že enajsto leto organiziramo Muzej sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM), Narodni muzej Slovenije – Metelkova (NMS), Slovenski etnografski muzej (SEM) in Lončarski atelje SEM. Letos se nam je pridružila še Slovenska kinoteka!

Vsak dan v drugem muzeju skozi igro osvajamo umetnost, zgodovino, etnologijo, se družimo na muzejski ploščadi in gradimo nova prijateljstva!

Počitniški 3M bo letos potekal:

  • 1. termin: 11.–15. julij 2022 (prijave zbiramo do ponedeljka, 4. julija)
  • 2. termin: 22.–26. avgust 2022 (prijave zbiramo do petka, 12. avgusta)

Družili se bomo od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro. Program je namenjen osnovnošolcem med 6. in 12. letom. Teden vključuje pet celodnevnih aktivnosti s kosilom. Prijave za Počitniški 3M so mogoče le za cel teden. Prijave zbiramo do zapolnitve mest oz. deset dni pred izvedbo termina.

Cena tedenskega programa je 120 € (za otroke iz iste družine lahko uveljavljate popust).

Pridržujemo si pravico do spremembe programa v primeru slabega vremena ali višje sile. V primeru premajhnega števila prijav počitniški teden odpade.
Program

  • 1. dan: Ponedeljek v Lončarskem ateljeju SEM

Lončarski atelje se bo to poletje spremenil v samotni otok sredi oceana. Brodolomci na otoku si bodo morali za preživetje izdelati lastne skodele in druge pripomočke, nekaj ropotulj za odganjanje hudih duhov in makete zasilnih pribežališč. Vse to bo narejeno iz gline, ki je je na našem otoku obilo. Veselimo se že brodoloma in celodnevnega izleta na otok!

  • 2. dan: Torek v Slovenskem etnografskem muzeju (SEM)

Na potovanju med muzejskimi predmeti bomo raziskovali in odkrivali naš širni svet. Spoznavali bomo šege in navade, oblačila, hrano in izvedeli marsikaj zanimivega o življenju različnih ljudstev. Naše potovanje iz Evrope, Afrike, do Amerike, Azije in Avstralije bo razburljivo, a varno, poučno in veselo. Le kaj bomo vzeli s seboj na potovanje? Velik del našega potovanja bo namenjen tudi ustvarjanju, ki ga bomo povezali z igrami.

  • 3. dan: Sreda v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM)

Poletno počitniško druženje bomo preživeli v gosti senci gozdov na razstavah v +MSUM-u. Tudi (sodobni) umetniki razmišljajo o temah, kot so trajnostni razvoj, podnebne spremembe, zaščita in ohranjanje okolja in biološke raznovrstnosti ... Na razstavah bomo poiskali umetnike, ki se na zanimiv način posvečajo perečim okoljskim vprašanjem, ponujajo sodobne ekološke pobude, se osredotočajo na sledi, ki jih puščamo v svetu, in nas opozarjajo, naj bomo pozorni na okolico, ljudi in vsakodnevne detajle okrog sebe. Na delavnicah bomo izdelovali mobilne laboratorije in nenavadne instrumente za raziskovanje narave, raziskovali sledi okoli nas ter se tudi sami spraševali, kaj bi nam gozdovi povedali, če bi lahko govorili.

  • 4. dan: Četrtek v Slovenski kinoteki

Z obiskom Slovenske kinoteke se bomo skupaj sprehodili skozi zgodovino in dediščino filma. Medij, ki se je v zadnjih desetletjih preselil v digitalni svet, bomo predstavili v njegovi prvotni, analogni obliki – filmskem traku. Pogledali bomo tudi v predzgodovino filma in spoznali nekatere prepoznavne optične igrače. Na ustvarjalnih delavnicah bomo iz odrezkov filmskega traku ustvarili svojo lastno filmsko kreacijo, ustvarjalni pa bomo tudi na drugih področjih filmske umetnosti, kot sta kostumografija in scenografija. Sprehod skozi Kinoteko in filmsko zgodovino bomo zaključili z ogledom filma ali animacije.

  • 5. dan: Petek v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova (NMS)

Glasba v nas prebuja različne občutke, željo po gibanju, nas pomirja in kratkočasi. Tokrat si bomo ogledali zbirko glasbil: pobližje jih bomo spoznali in se seznanili z njihovim razvojem skozi čas. Pridruži se nam ob glasbi in izdelaj inštrument iz recikliranih materialov. Zabave in igre ne bo manjkalo!

Pridržujemo si pravico do spremembe programa v primeru slabega vremena ali višje sile. V primeru premajhnega števila prijav počitniški teden odpade.

Prijave in dodatne informacije
Renny Rovšnik, Narodni muzej Slovenije: renny.rovsnik@nms.si

Ekipa Počitniškega 3M se veseli, da boste z nami preživeli ustvarjalni teden!

Počitniški 3M 2022Počitniški 3M 2022Počitniški 3M 2022Počitniški 3M 2022