Slovenski etnografski muzej

Žale. Foto: Vekoslav Kramarič

Fotografska razstava Zlata doba Plečnikove arhitekture

Sporočilo za javnost
Slovenski etnografski muzej                        
Ljubljana, 22. april 2022

Fotografska razstava ZLATA DOBA PLEČNIKOVE ARHITEKTURE
Slovenski etnografski muzej, 5. maj–18. september 2022

Slovenski etnografski muzej vabi na odprtje fotografske razstave Zlata doba Plečnikove arhitekture, ki bo v četrtek, 5. maja, ob 18.00 v SEM.

Ob 150. obletnici rojstva arhitekta dr. Jožeta Plečnika Slovenski etnografski muzej postavlja na ogled izbor fotografij Plečnikovih arhitekturnih mojstrovin, ki jih je ustvaril po Sloveniji. Gre za izjemno fotografsko gradivo treh fotografov, treh Plečnikovih sodobnikov, ki ga danes hrani dokumentacija SEM. Gradivo na razstavi je prvič na ogled javnosti v takšnem obsegu. Predstavlja tudi izbrana Plečnikova dela v Ljubljani, ki jih je Odbor za svetovno dediščino Unesca julija 2021 vpisal na seznam svetovne naravne in kulturne dediščine.

Peter Naglič, Vekoslav Kramarič in Anton Šušteršič so bili fotografi v prvi polovici 20. stoletja; Naglič ljubiteljski, Kramarič in Šušteršič pa poklicna fotografa. Dokumentirali so vsakdanje življenje, takratne dogodke in podobo krajev, med drugim tudi Plečnikova dela. Naglič je fotografiral gradbeno prenovo Ljubljane, pri čemer je bilo njegovo delovanje bolj dokumentarne narave, medtem ko so bili Kramaričevi in Šušteršičevi vzgibi za fotografiranje bolj estetski, saj sta bila v obdobju pred 2. svetovno vojno pomembna založnika razglednic. Kramaričevo zbirko je SEM pridobil že v 70. letih 20. stoletja, Nagličevo in Šušteršičevo pa v preteklem desetletju.

Zlata doba Plečnikove arhitekture je čas med obema vojnama, ko je Plečnik pustil močan pečat na arhitekturni in urbanistični podobi Ljubljane. To je čas, ko se je Ljubljana oblikovala v prestolnico in se pospešeno prenavljala pod budnim očesom mojstra Plečnika. Razstava na 70 fotografijah izpostavlja arhitektova dela med gradnjo in po njej, posamezni primeri so predstavljeni kot objekti še pred Plečnikovim posegom. V Ljubljani so dokumentirani regulacija Ljubljanice in Plečnikovi mostovi, urejanje okolice Ljubljanskega gradu in Šanc, Kongresni, Levstikov in Hrvatski trg, njegove cerkve ter posamezni monumentalni objekti, kot so Žale, Navje, Narodna in univerzitetna knjižnica, Baragovo semenišče in Stadion za Bežigradom, izven prestolnice pa Ljudska posojilnica v Celju, Cerkev Gospodovega vnebohoda v Bogojini, Lovska koča kralja Aleksandra v Kamniški Bistrici in Kapela Device Marije Snežne na Krvavcu.

Fotografsko gradivo Nagliča, Kramariča in Šušteršiča je na razstavi zaživelo v obliki fotografij, ki so bile za to priložnost na novo izdelane po klasičnem analognem postopku iz originalnih negativov. Posebna vrednost omenjenih fotografskih zbirk je prav v tem, da so v večini ohranjeni tudi izvirni negativi na steklu in filmu. Hranita jih dokumentacija SEM in zasebna zbirka Društva Peter Naglič.

O fotografih
Peter Naglič je bil rojen leta 1883 v Šmarci pri Kamniku v družini, ki se je ukvarjala s ščetarsko obrtjo. Zaradi nakupa surovin in dostave izdelkov je tedensko hodil v prestolnico, pogosto s fotoaparatom in z njim beležil dogajanje in gradbene posege v Ljubljani, med drugim tudi dela, ki jih je zasnoval Jože Plečnik.

Vekoslav Kramarič, rojen leta 1902 v Novem mestu, je bil znan ljubljanski fotograf in založnik razglednic in voščilnic, ki so jih prodajali po vsej Sloveniji. Skoraj vsak slovenski kraj se lahko pohvali z njegovo posneto razglednico. Še posebej veliko je različnih razglednic Ljubljane, kjer je imel svoj atelje in trgovino.

Anton Šušteršič, rojen leta 1872 na Vrhniki, je poleg službe bančnega uradnika imel tudi svojo fotografsko obrt. Fotografiral je za papirnico M. Tičar iz Ljubljane, ki je bila v lasti njegove žene in je med drugim prodajala tudi lastne razglednice.

Fotografsko razstavo Zlata doba Plečnikove arhitekture je pripravil Slovenski etnografski muzej.
Avtorja razstave sta Miha Špiček in Blaž Verbič, kustosa SEM.
Razstava je del programa praznovanja 150. obletnice rojstva arhitekta Plečnika, ki jo Slovenija praznuje v sodelovanju z Unescom.

Kontakt:
Miha Špiček, SEM, avtor razstave, E: miha.spicek@etno-muzej.si, T: 01 3008 733
Blaž Verbič, SEM, avtor razstave, E: blaz.verbic@etno-muzej.si, T: 01 3008 739
mag. Maja Kostric Grubišić, SEM, koordinatorka razstave, E: maja.kostric@etno-muzej.si,
T: 01 3008 710

Novo v SEM:
PLEČNIKOVA LECTARIJA
Z razstavo Zlata doba Plečnikove arhitekture napovedujemo tudi odprtje nove stalne razstave Plečnikova Lectarija, ki bo odprta 31. maja 2022. Njena avtorica je dr. Tanja Roženbergar, kustosinja SEM.

Lectarija je bila izdelana po načrtih arhitekta Jožeta Plečnika konec tridesetih let prejšnjega stoletja za prodajalno v središču Ljubljane. Leta 2000 jo je družina Freyer podarila SEM, da bi jo zaščitila pred propadanjem. Oprema je bila z restavratorskimi posegi povrnjena v prvotno stanje in kot rekonstrukcija nekdanje trgovine umeščena v razstavno hišo, kjer je med letoma 2004 in 2021 živela dvojno življenje – kot muzealija in muzejska trgovina. V Plečnikovem letu 2022 pa bo Lectarija postala del stalne postavitve v muzeju. Ob Plečnikovi Lectariji bo na ogled tudi svečarsko medičarska trgovina Jakoba Krbavčiča s Trubarjeve ulice v Ljubljani. Obe prodajalni povezuje življenjska in sorodstvena zgodba.

Kongresni trg po končanih Plečnikovih posegih. Foto: Vekoslav Kramarič, 1941Urejanje struge Ljubljanice pri Tromostovju. Foto: Peter Naglič, 1933Trnovski pristan pred Plečnikovo ureditvijo nabrežja. Foto: Anton Šušteršič, 30. leta 20. stoletjaVabilo