Slovenski etnografski muzej

Cikel pogovorov: Misliti odgovornost
Datum objave 
4. October 2021
Contact 

Cikel pogovorov: Misliti odgovornost

Cikel pogovorov Misliti odgovornost naslavlja izbrane teme sodobne antropologije, pa tudi širšega družboslovja in humanistike, skozi prizmo kolektivne in individualne odgovornosti.

Trubarjeva hiša literature in Slovensko etnološko in antropološko združenje KULA vas prijazno vabita na pogovorni večer na pogovorni večer iz cikla Misliti odgovornost, ki bo potekal v četrtek, 7. oktobra 2021, ob 19:00 v Trubarjevi hiši literature.

Azija in Evropa v (post)pandemskem kontekstu

Pandemijo Covid-19 so spremljale okrepljene rasistične in stereotipne predstave o ljudeh iz azijskega kontinenta. Nasilje in diskriminacija, ki so ga bili deležni predstavniki azijskih diaspor po vsem svetu, so pomemben opomnik, da moramo poleg svojega odnosa do temnopoltih premisliti tudi odnos do ljudi iz azijskih držav oziroma z azijskim poreklom. V pogovoru z geografinjo in sinologinjo Martino Bofulin ter z japonologom Luko Culibergom bomo naslovili kompleksnost pojava rasizma in vzpostavljanja vednosti na Zahodu in v Sloveniji o osebah z azijskim ozadjem.
Sogovornika: Martina Bofulin (ZRC SAZU), Luka Culiberg (Filozofska fakulteta UL).
Moderira: Tina Palaić.


Več o ciklu pogovorov
Cikel pogovorov Misliti odgovornost naslavlja izbrane teme sodobne antropologije, pa tudi širšega družboslovja in humanistike, skozi prizmo kolektivne in individualne odgovornosti.
Kako se odgovornost kaže v vprašanjih rasizma, migracij in okoljske krize? Kako odgovorno obravnavati dediščino, kako verodostojno osmišljati družbo skozi pisanje in kako v raziskave in razstave brez akademskega pokroviteljstva vključevati izkušnje in poglede sogovornikov? Kje in kako so tovrstna vprašanja podvržena manipulacijam in kakšne odgovore, onkraj moralizma in izpraznjene retorike, zmore prinašati razmislek o odgovornosti?
Ana Svetel, Urška Purg in Tina Palaić bomo v pogovorih z relevantnimi sogovornicami in sogovorniki različnih generacij odstirale zgodovinska ozadja sedanjih izzivov, vpetost lokalnih kulturnih pojavov v globalne tokove in razmišljale o vizijah bodočnosti.

7. oktober 2021 ob 19.00: Azija in Evropa v (post)pandemskem kontekstu
Sogovornika: Martina Bofulin in Luka Culiberg / Moderira: Tina Palaić

4. november 2021 ob 19.00: Pregibanje pripovedi: Kakšen jezik govorijo muzejske zbirke in sodni spisi?
Sogovornici: Mateja Ratej in Meta Kordiš / Moderira: Ana Svetel

2. december 2021 ob 19.00: Identitete na prepihu: o migracijah in identitetah
Sogovornici: Tina Ivnik in Sandra Antić / Moderira: Urška Purg
 
Jesenskemu ciklu bo sledil spomladanski, ko bomo s sogovorniki razmišljale o okoljskih spremembah in odzivih nanje, potencialu demokratičnih in participativnih pristopov na področju kulture, znanosti in raziskovanja, ter o možnih strategijah za vzpostavljanje večje družbene pravičnosti, ki vključujejo tudi protirasistično opismenjevanje. Več informacij vam ponudimo kmalu.
 
Organizacija: Tina Palaić (Slovenski etnografski muzej), Urška Purg (Muzej novejše zgodovine Slovenije), Ana Svetel (Filozofska fakulteta UL)
Produkcija: Slovensko etnološko in antropološko združenje KULA in Trubarjeva hiša literature