Slovenski etnografski muzej

Gastronomija na znamkah
Where 
Administration building
From 
22. September 2021
TO 
5. November 2021
Slovenska filatelistična akademijaSEMSlovenija – Evropska gastronomska regija 2021Pošta Slovenije
Prost vstop!

Gastronomija na znamkah

Gostujoča razstava predstavlja zasebno filatelistično zbirko Janka Štampfla.

Razstavljene so znamke in drugo filatelistično gradivo z motivi gastronomije, kulinarike in jedi. V Sloveniji je od leta 1991 doslej izšlo enainštirideset znamk z motivi hrane (na ogled na razstavi), še nekaj več pa, če prištejemo znamke z motivi medu in sadja. Med njimi je  znana serija štiriintridesetih znamk Z žlico po Sloveniji z motivi tradicionalnih jedi slovenskih gastronomskih regij, ki je nastala med letoma 2004 in 2020 po zamisli dr. Janeza Bogataja.

Prikazane so tudi znamke z motivi gastronomije iz Portugalske, kjer od leta 1996 promovirajo svojo hrano in jedi na znamkah. Portugalska je prva na svetu po številu izdanih znamk s tovrstnimi motivi, doslej je v osemindvajsetih serijah izšlo več kot 140 znamk in 26 blokov. Na ogled so tudi znamke z motivi hrane iz Italije, predvsem njihove svetovno znane blagovne znamke testenin, riža in drugega.

Janko Štampfl je velik poznavalec filatelije, ki že več kot štirideset let deluje v filatelističnih društvih, Filatelistični zvezi Slovenije in Slovenski filatelistični akademiji. Je strasten zbiralec znamk, njegova zbirka obsega okoli 200.000 znamk, kot tudi odtisov poštnih žigov in drugih poštnih dokumentov. Njegove zasebne zbirke so bile predstavljene na že več kot petdesetih razstavah.  

Slovenski etnografski muzej za Slovenija – Evropska gastronomska regija 2021

Razstava je na ogled v upravni muzejski hiši Slovenskega etnografskega muzeja od ponedeljka do petka med 16.30 in 19.30.

Izpolnjevanje PCT pogojev je obvezno za vse obiskovalce, starejše od 15 let.