Slovenski etnografski muzej

Snemanje fima Nebesni zmaj. Foto: Ralf Čeplak Mencin
Datum objave 
6. November 2020
What 
Novice
Contact 

Nebesni zmaj, igrano – dokumentarni film o Ivanu Skušku ml. in Tsuneko Kondo Kavase ter njuni zbirki v SEM

V nedeljo, 8. novembra 2020 ob 21.40 bo na prvem programu TV Slovenija na sporedu igrano-dokumentarni film »Nebesni zmaj« v režiji Alme Lapajne, pri katerem je sodeloval Slovenski etnografski muzej. Vabljeni k ogledu!

Film prikazuje zgodbo Ivana Skuška ml. (1877–1947), avstro-ogrskega mornariškega častnika, ki se je ob izbruhu 1. svetovne vojne leta 1914 znašel v konfinaciji v Pekingu, in njegovo izjemno kitajsko zbirko v Slovenskem etnografskem muzeju. Film je poklon Ivanu Skušku ml. in njegovi japonski ženi Tsuneko Kondo Kavase ter njuni senzibilnosti in naklonjenosti kitajski in japonski kulturi s katero sta že v 20. letih 20. stoletja spoznavala številne Slovenke in Slovence.

Skušek je v Pekingu spoznal Japonko Tsuneko, s katero se je poročil in skupaj sta se preselila leta 1920 v Ljubljano. (Tsuneko Kondō Kavase so krstili v Marijo Skušek). V času svojega bivanja v Pekingu je nakupil številne vzhodnoazijske predmete in jih z mislijo na odprtje lastnega muzeja, pripeljal v domovino.

Pobuda za snemanje filma je prišla z več strani, še posebej pa je snemanje filma spodbudila 100-letnica prihoda Skuškove kitajske zbirke antikvitet v Slovenijo. Okrog zbirke so se spletale najrazličnejše zgodbe, od tega, da jo je Tsuneko "hči bogatega japonskega grofa", podedovala, do tega, da je bila gejša, saj je obvladala nešteto japonskih veščin in je po prihodu v Slovenijo postala prva ambasadorka japonske in kitajske kulture. Skuškovo kitajsko zbirko (lahko bi jo imenovali tudi kitajsko – tibetanska – japonska zbirka) je v resnici zbral in nakupil Ivan Skušek ml. v času svojega ujetništva v Pekingu. To potrjuje dnevnik njegovega brata Francija, s katerim sta zbirko po njenem prihodu v Ljubljano, razpakirala in mu je Ivan nadrobno opisoval predmete in svoja kitajska doživetja.
Skušek je po svoji smrti zbirko zapustil slovenskemu narodu. Ta je našla leta 1963 svoj domicil v Muzeju neevropskih kultur v Goričanah in bila tam na ogled vse do leta 1990. Od leta 2006 pa je le njen manjši del na ogled na stalni razstavi Odsev daljnih svetov v Slovenskem etnografskem muzeju na Metelkovi, večina predmetov pa je skrbno shranjena v muzejskih depojih.

Več o Skuškovi zbirki najdete na novi spletni strani projekta VAZ - Vzhodnoazijske zbirke v Sloveniji.

Pri ustvarjanju filma so sodelovali:
Radio Televizija Slovenija, Slovenski etnografski muzej in Oddelek za azijske študije, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani.

Snemanje fima Nebesni zmaj. Foto: Ralf Čeplak Mencin