Slovenski etnografski muzej

Ribiča na čupi
Where 
Staro pristanišče v Trstu, Skladišče 26
What 
Hosting
From 
1. October 2020
TO 
31. October 2020
Odprto
sreda – petek: 14.00 – 19.00
sobota – nedelja: 10.00 – 19.00)
Vstop je prost.

Morje – naše življenje: Spomini nabrežinske ribiške družine

Razstavo Morje – naše življenje: Spomini nabrežinske ribiške družine, ki jo je leta 2018 zasnovala kustodinja mag. Polona Sketelj po dolgoletnem sodelovanju z Bogdanom Petelinom iz Nabrežine, muzej na povabilo Zveze slovenskih kulturnih društev v Italiji sedaj seli v Trst.

Razstava Morje-naše življenje odstira snovno in nesnovno dediščino slovenske ribiške družine Caharija, po domače Babčevih iz Nabrežine pri Trstu. Družinska dediščina Caharijevih je odsev prostora in časa. Skozi njo se zrcali vsakdanjik in praznik slovenskih družin, ki so si utirale pot na kraški zemlji, med oljkami, vinogradi in med morskimi valovi ob strmi kraški obali.

Na razstavi v Trstu je na ogled več sto predmetov iz družinske zapuščine, ki jih je hranilo pet rodov Babčevih. Sprva so te predmete vsakodnevno uporabljali, kasneje so jih hranili kot spomin na prednike in minule čase. Med razstavljenimi predmeti prevladujejo predmeti, ki so jih uporabljali pri ribolovu, na čolnih, pri popravljanju in izdelovanju plovil, pri obdelovanju kraške zemlje, vinogradništvu, živinoreji in drugih agrarnih dejavnostih, predmeti notranje opreme, osebni predmeti in zapisi posameznih družinskih članov, družinski dokumenti, dopolnjujejo pa jih fotografije iz družinskega arhiva.

Morje – naše življenje prinaša spomine na obdobje, ko so se dan za dnem po strmih stopnicah spuščale k obali družine slovenskih ribičev, ko so se preživljali s tistim, kar sta jim nudila zemlja in morje, vpeti v življenjski cikel in tesno povezani z naravo. Na morju so se Babčevi srečevali z drugimi slovenskimi ribiči iz Nabrežine in okolišnjih vasi. Soustvarjali so zgodbe z morja in oblikovali življenje na Krasu, povezani v istem prostoru in času.

Razstava je bila prvič na ogled leta 2018 v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani. Nastala je ob sodelovanju z zadnjim lastnikom družinske zbirke Bogdanom Petelinom. Po izteku razstave Morje – naše življenje v Ljubljani leta 2018 je družina Caharija podarila celotno družinsko zbirko Slovenskemu etnografskemu muzeju. Skupaj s čupo Marijo so ti predmeti pomemben vir za proučevanje slovenskega pomorskega ribištva in življenja v Nabrežini. Za ta izjemen dar je družina prejela leta 2019 častno Valvasorjevo priznanje Slovenskega muzejskega društva za leto 2018.

Kontakt:
Tajništvo Zveze slovenskih kulturnih društev: tel.: +39 040 635 626 ali e: info@zskd.eu


Razstavo je pripravil Slovenski etnografski muzej v sodelovanju z Zvezo slovenskih kulturnih društev in soorganizaciji Občine Trst. Projekt podpirata Ministrstvo za kulturo RS in Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Avtorica razstave Morje – naše življenje: spomini nabrežinske ribiške družine je mag. Polona Sketelj (SEM), avtor zapisov osebnih izpovedi je Bogdan Petelin, arhitekturo in grafično opremo sta zasnovala oblikovalca Luka Kern in Barbara Kocjančič, koordinacijo razstave v Trstu je prevzela Zveza slovenskih kulturnih društev.