Slovenski etnografski muzej

Praznovanje Dneva mrtvih v Mehiki
Datum objave 
25. September 2020
What 
Novice
Contact 

Jesenske počitnice v SEM, delavnice za otroke

Dragi otroci, preživite čas med krompirjevimi počitnicami v našem muzeju. Skupna tema vseh treh druženj bo ljudsko izročilo in Botra Smrt, ki je lahko šaljiva, razigrana in barvita, takšna, kot je morda sploh ne poznamo. Nenavadno? Pridite in se o tem sami prepričajte.


Torek, 27. oktober 2020, 10.00 – 12.00
''Narobe svet'' ali kako so živali nesle lovca pokopat
Kaj v resnici pomeni, če sova ponoči skovika? Je to res slabo znamenje? Kaj se zgodi, če nekdo umre? Kako se ga spominjamo? Kaj pa če je umrli prav tisti lovec iz ljudske balade, ki je s puško nagajal gozdnim živalim? Ali ste že slišali, kako so ga živali nekega dne ugnale in kakšno so mu zagodle? Slišali boste marsikatero šaljivo, na koncu pa si boste poslikali svojo panjsko končnico, ki vas bo spomnila, da je svet včasih lahko obrnjen na glavo.


Sreda, 28. oktober 2020, 10.00 – 12.00
Praznovanje Dneva mrtvih v Mehiki
Pisano cvetje, hrana in pijača, vesela glasba in nasmejani ljudje… Je to poroka? Ne, v Mehiki se pripravljajo na veliko praznovanje Dneva smrti ali spominjanja umrlih. Kako se pri nas spominjamo tistih, ki so zapustili naš svet? Jim kaj podarimo? Spoznali bomo mehiške šege in navade ob tem prazniku in se z njimi veselili življenja. Na koncu bomo izdelali prav posebne ''svečke'', ki bodo lahko 1. novembra na grobovih poskrbele za spominek tistim, ki jih ni več med nami.  Da bomo skrbni do narave, bodo ''svečke'' ekološke.


Četrtek, 29. oktober 2020, 16.30 – 17.30
Pravljična poPOTnica, pripovedovanje za družine
Pisani raj in temačno podzemlje, varuhi onstranstva, nenavadna bitja in čudežna doživetja… Ste dovolj pogumni za vstop v prostrani svet ljudskih zgodb, kjer je vse mogoče? Pridite in prisluhnite zgodbam, a le, če si upate. Kdo ve, morda boste izvedeli tudi, če se da ugnati Botro Smrt. Da se v domišljijski svet ne boste podali sami, toplo vabljeni tudi vaši starši.
Za oživitev zgodb bosta poskrbeli pripovedovalka Špela Regulj in glasbena ustvarjalka Anja Koren Usenik.


Cena posameznega dogodka: 5 eur
* Ob obisku dveh dogodkov, je tretji (pripovedovanje za družine) naše darilo in zato brezplačen

Vsi dogodki so primerni za otroke od 6 let naprej.

PRIJAVE in INFORMACIJE  
Zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 je število oseb na dogodku omejeno. Prijave so obvezne. Sprejemamo jih do dneva pred dogodkom na naslov blagajna@etno-muzej.si ali v delovnem času muzeja na T: 01 / 3008 745.
V primeru premalo prijav ali spremembe epidemioloških razmer si muzej pridružuje pravico o odpovedi dogodka.

Kontakt in informacije:
Špela Regulj
01 3008 798
E. spela.regulj@etno-muzej.si.