Slovenski etnografski muzej

Arkan Al Nawas: Vesolje deluje
Where 
The second floor of the exhibition building
When 
Saturday, 20. June 2020 - 16:30
Duration 
1 hour
Price 
Prost vstop

Arkan Al Nawas: Vesolje deluje

osebna razstava

 

Osebna razstava Arkana Al Nawasa sodi v cikel razstavnih pripovedi Moje življenje, moj svet, katerih nosilke/nosilci se na njihove edinstvene načine spogledujejo s temami stalne razstave Slovenskega etnografskega muzeja Jaz, mi in drugi: podobe mojega sveta.

Arkan Al Nawas. Sin, mož, oče. Prijatelj. Krajinski arhitekt. Umetnik. Človek odprtega srca.
Rojen v Iraku, zibelki civilizacije. Študent v Ljubljani v obdobju jugoslovanskega gibanja neuvrščenih. Podjetnik in sam svoj šef. Podpornik kulture in umetnosti.
Vztrajen. Potrpežljiv. Optimističen.  

Razstava Vesolje deluje je opredmeteno, upodobljeno in ubesedeno sosledje življenjskih prelomnic in pomembnih odločitev Arkana Al Nawasa, ki so bistveno vplivale na njegovo razumevanje sebe in okolja, v katerem živi. Pred nami razpre doživljanje svojih otroških in mladostnih let v Iraku, ki jih je zaokrožil kot študent v obdobju gibanja neuvrščenih na študiju arhitekture v Ljubljani. Po številnih ovirah pri iskanju zaposlitve je ustanovil svoje podjetje in postal sam svoj šef. Tisto, kar bogati njegovo življenje, pa zanj niso materialne dobrine, temveč stiki z ljudmi. Odnosi, še zlasti družinski, mu predstavljajo temelj srečnega življenja, kar ga je vodilo tudi pri vzgoji otrok. Njegovo pripadanje različnim prostorom preči kulture, zgodovino in geografijo, ki v nenehnem dialogu predstavljajo navdih za njegovo umetniško ustvarjanje.

Avtorji: Arkan al Nawas, dr. Bojana Rogelj Škafar in Tina Palaić, SEM