Slovenski etnografski muzej

Restavriran klobuk (foto: Ana Motnikar)
Datum objave 
16. April 2020
Contact 

Restavriranje ženskega klobuka

Ženski klobuk s plašnicami s prve tretjine 19. stoletja je sestavljen iz cele vrste različnih materialov: svile, kartona, lanenega platna, kovinske žice, slamnatega traku, bombažne mrežice, umetnega cvetja…

V konservatorsko-restavratorsko delavnico je prišel umazan in zmečkan, dva šopka ob ušesih sta bila skoraj nerazpoznavna. Eden od trakov za zavezovanje je bil odtrgan že na dolžini 5,5 cm.

Klobuk smo najprej površinsko očistili. Odstranili smo notranji slamnati trak z ovito mrežico, tilasto čipko in oba šopka. Čipko smo oprali, s hladno paro smo šopkoma povrnili volumen, odpadle rožice pa pritrdili s tanko žico. Tudi tako imenovane plašnice so bile zmečkane. Če smo jih hoteli poravnati, smo morali odparati rob, da smo dosegli karton, ki plašnicam daje obliko. Poravnali smo ga tako, da smo ga navlažili in nato obtežili. Preden smo rob ponovno zašili, smo ob karton vstavili še plast poliestrske folije melinex, da bi preprečili morebitno poznejše zvijanje kartona. Manjkajoči trak za zavezovanje smo naredili iz tanke svilene tkanine v nevtralni barvi, da se takoj vidi, da gre za rekonstrukcijo.
Klobuk je razstavljen na stalni razstavi Med naravo in kulturo.

Klobuk pred restavriranjem (foto: Ana Motnikar)Notranjost klobuka pred restavriranjem (foto: Ana Motnikar)Za dostop do kartona smo morali odparati rob (foto: Ana Motnikar)Ravnanje navlaženega kartona z utežmi (foto: Ana Motnikar)