Slovenski etnografski muzej

Brencl banda
When 
Monday, 25. November 2019 - 19:00
Duration 
2 hours

TradEtno: Brencl Banda, pogovor in koncert

TradEtno je cikel štirih dogodkov KED Folk Slovenija v okviru katerih se bomo srečevali s priznanimi glasbeniki, ki poustvarjajo ljudsko glasbo na različne načine, bodisi v okviru žanra preporodne glasbe ali pa ljudsko glasbo združujejo z modernimi pristopi in avtorsko glasbo.

Dogodki se v prvem delu osredotočajo na pogovore z glasbeniki, zaradi česar poslušalci lahko drugi del večera, kjer se isti glasbeniki predstavijo s krajšim koncertom, glasbo zares razumejo in jo tudi ponotranjijo. Z glasbeniki se bo pogovarjala muzikologinja Nina Novak. Vstop je prost!

Na tretjem večeru se bomo pogovarjali z Brencl Bando, katerih avtorska glasba je nastala pod vplivom navdušenja nad ljudskim izročilom iz različnih koncev sveta, predvsem pa s seboj nosi močan slovanski duh in deluje, kot da je del njenega izročila, kot da bi nastala na podlagi notnih zapisov ljudskih viž s podstrešja. Brencl banda je nastala v Bistrici ob Sotli, ki ima bogato glasbeno tradicijo.

Brencl banda so: Ana Mezgec-violina, Rok Šinkovec-harmonika in vokal, Matjaž Bajc-kontrabas in vokal, Andrej Boštjančič-kitara in vokal.

Čeprav uporabljajo povsem običajne glasbene inštrumente in vokale, so oblikovali povsem originalen zvok. Njihova slovanska krila jih nosijo po svetu glasbe različnih narodov, ki skozi svoje ritme in melodije pojejo v en skupen glas o sreči, žalosti in brezčasju.

Dogodek so pripravili KED Folk Slovenija, v sodelovanju z Glasbenonarodopisnim inštitutom ZRC SAZU ter podpori Slovenskega etnografskega muzeja. Projekt je finančno omogočil Javni sklad RS za kulturne dejavnosti.