Slovenski etnografski muzej

Datum objave 
11. September 2019
What 
Novice

Dokumentarni film Slovenec po izbiri nastal po navdihu razstave Slovenskega etnografskega muzeja

Ideja za film SLOVENEC PO IZBIRI, ki je svojo premiero doživel pred nekaj dnevi na 8. mednarodnem festivalu dokumentarnega filma DOKUDOC 2019 v Mariboru, se je porodila ob razstavi Afrika in Slovenija: Preplet ljudi in predmetov, ki jo je pripravil Slovenski etnografski muzej leta 2017 v sklopu s strani EU sofinanciranega projekta SWICH. Posnet je bil v produkciji RTV SLO. Režiral ga je Aleš Verbič, scenarij je napisala Tina Palaić, strokovna sodelavka je bila dr. Bojana Rogelj Škafar, SEM.

Kot protiutež blokovski delitvi sveta je bilo v 60. letih prejšnjega stoletja osnovano gibanje neuvrščenih. Povezalo je predvsem države s kolonialno preteklostjo iz azijskega, afriškega in južnoameriškega kontinenta. Pri njegovem razvoju je imela pomembno vlogo tudi Jugoslavija, ki je vzpostavila številne izmenjave s članicami gibanja na področju gospodarstva, kulture in izobraževanja. Iz neuvrščenih držav so v Slovenijo kot eno od jugoslovanskih republik prišli mnogi študenti, umetniki, strokovnjaki iz neuvrščenih držav.

Dokumentarni film osvetljuje življenjske odločitve sedmih posameznikov in posameznice, ki so zapustili svojo prvotno domovino in si ustvarili novo življenje v Sloveniji. V osebnih izpovedih razkrivajo svoje izkušnje in spomine na čas od njihovega prihoda do danes. Razmišljajo o svojih srečevanjih z novim in drugačnim, poudarijo raznolika razumevanja sebe in se sprašujejo o svoji pripadnosti prvotni in novi domovini. Njihova stališča so zaznamovana s pogledi iz različnih kultur, ki se prepletajo v njihovem bogatem doživljajskem svetu. Ob njihovih odločnosti, vztrajnosti in pogumu se nam zastavlja ključno vprašanje današnjega časa: ali lahko občutimo globino izkustva človeka, ki si zmore s svojimi prizadevanji v novem okolju ustvariti dom?

Dokumentarni film Slovenec po izbiri bi predstavljen tudi na letošnjem 22. Festivalu slovenskega filma – FSF v Portorožu, in sicer 20. septembra ob 9.30.

Vsem ustvarjalcem filma iskreno čestitamo!