Slovenski etnografski muzej

When 
Wednesday, 14. November 2018 - 19:00
Duration 
2 hours
Price 
Prost vstop


Slovenska plesna hiša

KED Folk Slovenija, Slovenski etnografski muzej in Glasbenonarodopisni inštitut vas z veseljem vabimo na druženje s slovenskimi ljudskimi plesi.

V sproščenem in vedrem vzdušju, boste imeli priložnost naučiti se plesnih korakov ljudskih plesov iz različnih slovenskih pokrajin.

Z izjemo polke in valčka se je poznavanje ljudskih plesov po drugi svetovni vojni razen redkih izjem na Slovenskem v glavnem izgubilo. S tovrstnimi plesnimi večeri želimo približati ljudski ples predvsem ljudem, ki niso člani folklornih skupin in jim predstaviti bogato paleto slovenskih ljudskih plesov.

V tokratni plesni hiši bo pozornost namenjena ljudskim plesom iz slovenske, oziroma severne Istre.
Za živo glasbeno spremljavo bo poskrbel ansambel ZINGELCI iz Koperskega, ki gode v sestavi Andrea Alessio - šknt (violina), Marino Kranjac – šknt in diatonična harmonika trieština, ter Mark Varljen-bajs(istrski mali bas).

Marino Kranjac bo tudi v vlogi plesnega vaditelja, oziroma tisti, ki bo udeležencem pokazal plesne korake in usmerjal cel večer in ima dolgoletne izkušnje pri tovrstnih delavnicah.

Na programu bodo plesi šaltin, mafrina, do paši, štajra,šete paši, špic polka in balon ali balun. O izvoru in starosti samih plesov bo Marino Kranjac povedal marsikakšno zanimivost, prav tako o plesih v Istri nekoč.

Plesni hiši je finančno podprl JSKD.