Slovenski etnografski muzej

When 
Wednesday, 13. June 2018 - 18:00
Duration 
2 hours
Price 
Prost vstop

Mednarodni dan romunske bluze

Slovenski etnografski muzej v sodelovanju z Veleposlaništvom Romunije v Sloveniji odpira manjšo gostujočo razstavo Mednarodni dan romunske bluze v sredo, 13. junija 2018 ob 18.00, ob praznovanju stoletnice Združene Romunije in kot obeležje Leta evropske kulturne dediščine.

Razstava Mednarodni dan romunske bluze je posvečena mojstrovinam romunske oblačilne tradicijske kulture. Osredotoča se na romunsko vezeno bluzo, v romunščini  imenovano IA (izvor imena je latinskega porekla -  tunicae linea), ki jo dopolnjujejo izbrani kosi ženske noše ter okrasje iz  obdobja od 1. polovice 20. stoletja naprej, fotografije in slike. Slednje so ustvarili različni sodobni umetniki, očarani nad lepoto romunske bluze.

Romunska bluza IA ima dolgo zgodovino. Zaznamovali so jo različni kulturni vplivi, zaradi katerih so se spreminjali njeni kroji in zlasti ornamenti. V tem procesu je postajala odraz in izraz dediščine različnih skupnosti. Lepota teh kmečkih bluz je pritegnila pozornost znanih slikarjev in slavnih modnih oblikovalcev, ki so se navdihovali pri cvetličnih motivih, izvezenih na romunski bluzi, kot npr. Henry Matisse, ki je ustvaril niz slik, na katerih so upodobljene ženske v romunskih bluzah, in Yves Saint Laurent, ki je leta 1981 prvi uvedel romunsko bluzo v svojo kolekcijo visoke mode.

Razstavljen kosi tradicionalnih oblačil so iz zasebnih zbirk in zbirke Muzeul Naţional al Ţăranului Român (Romunski muzej kmečke kulture). Kustodinja razstave je dr. Corina Gabriela Duma, izredna profesorica na Univerzi za umetnost v Bukarešti.

Razstava bo na ogled so 29. junija 2018 v upravni hiši SEM.

 

Kolofon:
Razstava Mednarodni dan romunske bluze gostuje v Slovenskem etnografskem muzeju in na pobudo Veleposlaništva Romunije v Sloveniji ob praznovanju stoletnice Združene Romunije (1918-2018), v sodelovanju z Univerzo za umetnost v Bukarešti in Društvom likovnih umetnikov Romunije. Razstava sodi v sklop dogodkov SEM ob Evropskem letu kulturne dediščine 2018.

Razstavo je v Ljubljani je pripravil Slovenski etnografski muzej, zanj dr. Tanja Roženbergar v sodelovanju z Veleposlaništvom Romunije v Sloveniji. Koordinatorki razstave: Nina Zdravič Polič, Maja Kostric Grubišić, SEM. Ljubljana, 2018.