Slovenski etnografski muzej

When 
Saturday, 10. March 2018 - 11:00
Duration 
1 hour 30 min
Price 
vstopnina: 5,00 EUR
žganje: 4,00 EUR
glaziranje: 4,00 EUR
Žganje in glaziranje le na željo udeležencev
Pridite na obisk vsak dan razen nedelje, ponedeljka in praznikov
Tor. 17.00-18.30
Sre. 16.00-17.30
Četr. 15.30-17.00
Pet. 17.00-18.30
Sob. 11.00-12.30

Glineni gregorčki

Ustvarjalna delavnica za otroke

Približuje se Gregorjevo in z njim Pozdrav pomladi - tradicionalna prireditev, ki poteka pred praznikom Sv. Gregorja in obuja star običaj, po katerem so obrtniki po vodi spuščali lesene cokle z gorečimi svečkami. Te plavajoče lučke se imenujejo barčice svetega Gregorja ali gregorčki in so ponazarjale veselje, ker pri delu ne bodo več potrebovali luči. Sveti Gregor v ljudskem izročilu velja za začetnika pomladi, saj se je po starem (julijanskem) koledarju na dan njegovega godu (12. marec) začenjala pomlad

V naši delavnici bomo iz gline oblikovali svoje, prav posebne in unikatne gregorčke, saj je plastičnost tista lastnost gline, ki jo povzdigne nad in hkrati nudi neizmerno število možnosti oblik in interpretacij.

Z mečkanjem, gnetenjem, dodajanjem, odvzemanjem in sestavljanjem gline si bomo kot čisto pravi kiparji/konstruktorji/ arhitekti oblikovali svoje plavajoče lučke: te so lahko oblikovane kot hišice, kot ladje, barčice ali gliserji, take v obliki živali ali vesoljskih ladij. :-) Možnosti je neskončno. Z različnimi tehnikami ročnega oblikovanja bomo raziskovali svojo ustvarjalnost, iskrili domišljijo in dodobra razmigali prstke.

Primerno za otroke vseh starosti!

Prijava ni potrebna!

Vabljeni tudi, da spremljate utrinke in napovedi dogodkov na Facebook profilu.