Slovenski etnografski muzej

Fojtovi fotografski zapisi na steklu

Slovenski etnografski muzej odpira prvo novo razstavo v letu 2017

Afrika 1931 – Fojtovi fotografski zapisi na steklu

Sporočilo za javnost
Ljubljana, 20. januar 2017

V četrtek, 26. januarja ob 17.00, bo SEM v sodelovanju z Muzejem Velenje odprl razstavo

Afrika 1931 – Fojtovi fotografski zapisi na steklu. Razstava z diapozitivi na steklu predstavlja edinstvene zgodbe o Afriki in njenih ljudstvih, ki sta jih leta 1931 posnela znanstvenika František Foit in Jiří Baum na napornem in nenavadnem potovanju z avtomobilom od severa do juga Afrike. Razstavo je pripravil Muzej Velenje, njen avtor pa je kustos Blaž Verbič. Na ogled bo do konca marca 2017.

Na razstavi je na ogled okoli 200 zanimivejših diapozitivov na steklu iz zbirke Muzeja Velenje, dopolnjenih s kratkimi podnapisi, nastalimi na podlagi zapisov v Foitovem popotniem dnevniku. Češki kipar František Foit in njegov rojak, biolog Jiři Baum, sta se na pot odpravila s serijsko izdelanim dvovaljnim zračno hlajenim avtomobilom Tatra. Avto sta pred odhodom dodatno opremila s prostorom za spanje in za prevoz večje količine gradiva, rezerve goriva ter vode. Nujna pot se je začela v Pragi 1. aprila 1931, vodila ju je do pristanišča v Trstu, od koder sta z ladjo odplula do Egipta. Naredila sta 24000 kilometrov in posnela 6000 fotografij. Foit je v Prago prinesel zapise o afriških ljudstvih, Baum pa je v Afriki zbral in raziskal predvsem žuželke.

Foit je Afriko ponovno obiskal leta 1947, tokrat z ženo Ireno. Leta 1970 sta se zakonca vrnila s poti in se leto kasneje ustalila v Velenju, kjer sta velik del v Afriki zbranega gradiva in dokumentacije odstopila Muzeju Velenje. To gradivo je vključevalo tudi fotografske zapise na steklu, ki so v muzeju poleg dveh zemljevidov poti edini pričevalni materiali s Foitove prve poti po Afriki.

Diapozitivi na steklu so bili narejeni z namenom, da se jih uporabi na potopisnih predavanjih, predvajali pa so jih s pomočjo projektorjev v kinodvoranah. Na Češkoslovaškem so bili takšni diapozitivi dokaj razširjeni, v Sloveniji pa so bili redkost. Zbirka Foitovih diapozitivov na steklu Muzeja Velenje vsebuje 530 Foitovih fotografij.

Gre za prvo razstavo v letu 2017, ki jih načrtuje SEM v okviru med muzejskih in drugih sodelovanj na nacionalni in mednarodni ravni. Konec pomladi 2017 bo tako SEM odprl lastno veliko osrednjo razstavo z naslovom Afganistan – slovenski pogledi, pri kateri sodeluje z gostujočo zbirko  poljski muzej za Azijo in Pacifik (Asia and Pacific Museum). Jeseni 2017 pa bo v SEM gostovala razstava Alma vox Populi iz Muzeja novejše zgodovine Celje, dopolnjena s strani SEM.

Razstavo Fojtovi fotografski zapisi na steklu spremlja vzporedni program strokovnih vodstev, prvo bo imel avtor razstave na Slovenski kulturni praznik, 8. februarja ob 11.00.

Kontakt osebi:  

Blaž Verbič, Muzej Velenje, blaz.verbic@muzej-velenje.si

Služba za komuniciranje, Slovenski etnografski muzej, etnomuz@etno-muzej.si