Slovenski etnografski muzej

Plakat za Mednarodni muzejski dan
Datum objave 
11. May 2016

Slovenski etnografski muzej praznuje Mednarodni muzejski dan

Slovenski etnografski muzej se tudi letos že tradicionalno pridružuje praznovanju Mednarodnega muzejskega dne, ki ga v Sloveniji organizira Slovenski odbor ICOM.

Muzeji ga po vsem svetu praznujejo 18. maja in ga z dogodki obeležujejo na ta ali temu bližnji dan, letos na temo Muzeji in kulturne krajine, ki naj prispeva k širjenju razumevanja muzejskega dela in poslanstva muzeja tudi zunaj muzejskih zidov. Poudarja priložnosti in izzive vključevanja muzeja v prostor, okolje in pokrajino, v kateri deluje, ter pomen sodelovanja s prebivalci in skupnostmi.

V torek, 17. maja 2016 ob 11.30, bo na muzejski ploščadi pred Slovenskim etnografskim muzejem odprtje skupne panojske razstave z naslovom Nacionalni muzeji Slovenije. Z izbranimi podobami predmetov iz bogatih in različnih muzejskih zbirk se predstavlja 12 slovenskih nacionalnih muzejev: Narodni muzej Slovenije, Narodna galerija, Prirodoslovni muzej Slovenije, Slovenski etnografski muzej, Moderna galerija+MSUM, Tehniški muzej Slovenije, Muzej novejše zgodovine Slovenije, Slovenska kinoteka, Slovenski gledališki inštitut, Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Slovenski šolski muzej in Muzej krščanstva na Slovenskem..
Skupna razstava izpostavlja pomen in moč medsebojnega sodelovanja, kulturne zaklade, ki jih hranijo slovenski nacionalni muzeji, oživljanje muzejske ploščadi, sooblikovanje javnega kulturnega prostora in soustvarjanje kulturnih krajin.
Razstava je nastala na pobudo dr. Tanje Roženbergar, direktorice Slovenskega etnografskega muzeja, oblikoval jo je Matija Kovač.

Isti dan (17. maj) ob 11.00 bo v SEM potekala na temo Mednarodnega muzejskega dne tiskovna konferenca, ki jo organizira ICOM Slovenija v sodelovanju s Slovenskim muzejskim društvom (SMD) in Skupnostjo muzejev Slovenije (SMS).

V sredo, 18. maja 2016, bo SEM obeležil Mednarodni muzejski dan in 10. obletnico svoje prve stalne razstave Med naravo in kulturo z dnevom odprtih vrat in z naslednjim programom:
15.00 - 18.00: S pravljicami okoli sveta po stalni razstavi Med naravo in kulturo, program za otroke in družine
18.00: Koncert Ansambla Lasanthi: Glasbene krajine Šrilanke

O koncertu Glasbene krajine Šrilanke
Šrilanka je večetnična, večverska in večjezikovna otoška država v južni Aziji. Koncert razkriva raznovrstne glasbene krajine Šrilanke, ki odsevajo življenje tako na podeželju kot v mestih in predstavljajo domene tradicijske, umetnostne in popularne glasbe. Izbor šestnajstih pesmi zajema kontekste tradicijskega šrilanškega gledališča na prostem, umetnostne glasbe z indijskim vplivom, mestne drame, filmske produkcije, angažirane glasbe v sklopu mirovnih prizadevanj in pop glasbe.

Koncert je posvečen tudi izidu nove zgoščenke z naslovom Musical Images of SriLanka, ki predstavlja dosežek šrilanško-slovenskega glasbenega sodelovanja in prizadevanj Ansambla Lasanthi (ustanovljenega leta 2013). Sestavljajo ga: Lasanthi Manaranjanie Kalinga Dona (glas), Tina Kranjec (harmonij, sintetizator), Anita Prelovšek (flavta, pikolo), Katarina Šetinc (violina), Ravi Shrestha (kitare) in Vasja Štukelj (tabla, kahon).


Kontaktna oseba:
Maja Kostric Grubišić, Slovenski etnografski muzej
maja.kostric@etno-muzej.si
040 187 920